Това ястие е подходящо или за самостоятелно, или за гарнитура към месо – телешко или свинско. За предпочитане е да се използват пресни гъби печурки, но може да бъдат и консервирани или сушени.
Продукти:
1 чаша ориз
около 150-200 г гъби
1 глава лук
1/4 масло
1-2 суп. лъж. олио
сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
Почистете гъбите и лука. Нарежете на ситно. Запържете в мазнината на умерен котлон. Добавете ориза. Бъркайте около 2-3 минути. Добавете 3 чаши вода. Варете до сваряване на ориза, като разбърквате от време на време. В края добавете солта и черния пипер.
По желание може да запечете във фурната преди поднасяне, като настържете отгоре малко кашкавал.
* * *