Продукти:
2 ч. ч. брашно
1/2 ч. ч. захар
щипка сол
1/2 ч. лъж. бакпулвер
120 г масло
2 яйца
За плънката:
4-5 добре узрели праскови
1/2 ч. ч. захар
2 суп. лъж. нишесте
1/2 ч. лъж. канела
щипка индийско орехче
щипка карамфил
1 лъж. масло
1 суп. лъж. пр. мляко
1 суп. лъж. захар
Приготвяне:
Смесете брашното, захарта, бакпулвера и солта. Добавете маслото и започнете да бъркате до получаване на ронливо тесто. Добавете яйцата. Ще се получи приятна гладка смес, която следва да разделите на две и поставите в хладилник за около час.
Междувременно пригответе плънката като измиете и почистите прасковите. Нарежете ги на едро. Добавете подправките, захарта, нишестето и разбъркайте.
От едната част на тестото разточете основата и поставете в кръгла тавичка като остане и ръбче по края й от тесто. Поставете плънката, поръсете с нарязаното масло и покрийте с втора кора от оставащата смес тесто или нарязано на ленти, както е на снимката тесто. Намажете отгоре с прясно мляко и поръсете със захар, по възможност използвайте кафява.
Опечете сладкиша за около 40-45 минути в умерена фурна 180 градуса. Оставете да изстине. По желание поднесете прасковения пай гарниран със сметанов сладолед или лъжица бита сметана.
Добър апетит!
* * *
Праскови с кисело мляко
Летен десерт с праскови
Сорбет от праскови
Сладолед с праскови
Праскови в желе
Десерт с праскови
Бутер тесто с праскови
Пай с праскови