Продукти:
150 г шунка
1 бр. банан
1 бр. ябълка
12 бр. бадемови ядки
100 г майонеза “Олинеза”
1/2 връзка магданоз
1/2 бр. белтък
смлян черен пипер
2 бр. кисели краставички
1 бр. лимон
Приготвяне:
От майонезата се оставя 1 с. л. за гарниране. Магданозът се нарязва на ситно. Белтъкът се разбива и се изсипва в плитка чиния. Две широки чаши за шампанско се потапят с отвора надолу в белтъка, после в ситно нарязания магданоз и се изправят. По ръба на чашите се получава зелен венец с ширина 6 мм. Оставя се да засъхне белтъкът. През това време бадемите се заливат за 5 минути с вряла вода и се обелват. Шунката, бананът и обелената ябълка, както и краставичките, се нарязват на малки кубчета и се смесват с майонезата. Прибавя се черният пипер. Сместа се разпределя в чашите. Бадемите се накълцват с нож. Заделената майонеза се шприцова върху повърхността на сместа в чашите, а бадемите се ръсят около розичката майонеза. От лимона се отрязват 2 кръгчета, всяко се срязва по радиуса до центъра и се закрепват върху ръба на чашите. Готовият коктейл се сервира студен със стъклени чинийки под чашите и чаени лъжички. Към този много вкусен и ефектен коктейл се поднася както концентрат, така и бяло вино.
* * *
Рецептата е от конкурса
Кулинарни фантазии
Коктейл “Олинеза”