Меню

Яхния кюфтета със зеленчуци

8 април 2010 | 10:54 | Аз жената
5 от 1 гласа
Добави в любими
За 4 порции:
250 г кайма 
1 средно голяма глава лук 
2 средно големи моркова 
4-5 средно големи картофа 
2 домата (1/2 ч. ч. доматен сос или 400 г домати от буркан) 
2 печени чушки 
2 с. л. червен пипер 
2 ч. л. чубрица 
1/2 к. л. черен пипер 
1 с. л. брашно 
сол на вкус 
3-4 с. л. олио за пържене 
магданоз за украса
1 ч.40 мин.

Продукти
Приготвяне

Каймата се смесва с брашното, черния пипер, 1 ч. л. чубрица и 1/2 с. л. червен пипер. От сместа се оформят малки кюфтета, които се сваряват до полуготовност в > 400 – 500 ml подсолена вряща вода. След като кюфтетата са готови, се оставят настрани. Лукът и морковите, които са нарязани на едри кубчета, се задушават в загорещеното олио за около 10 минути (до омекването на лука). После се прибавят нарязаните чушки, домати (доматен сос), останалата чубрица, червен пипер и сол на вкус. 

Зеленчуците се задушават за около още 5-10 минути, като се разбъркват отвреме навреме. Към тях се прибавят нарязаните на едри кубчета картофи. Всичко се задушава отново за приблизително 5 минути. Накрая се добавят полуготовите кюфтета и водата, в която са врели (колкото да покрие ястието). Ястието ври до готовност на слаб огън.
Сервира се с поръсен отгоре ситно нарязан магданоз.
Приятен апетит!

* * *

Картофена яхния
Пържени кюфтета
Кюфтета в пролетен сос
Кюфтета в доматен сос
Кюфтета от лапад

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай