Пералня, миялна, хлебопекарна – все уреди, които ни улесняват живота и ни отварят повече свободно време. Както се казваше в една реклама, докато те работят, ние си почиваме. След наскоро утихналите дебати какъв хляб ни продават в магазина и дали наистина съдържат влакнини и фибри, както пише на етикета, сигурно повече хора са се замислили да си купят домашна хлебопекарна. Това е и чудесна идея за подарък на рожден ден, имен ден или юбилей.
Потърсихме мнението на Г. Б., която ползва домашна хлебопекарна от няколко месеца, за да ни каже своите „за“ и „против“ домашната машина за хляб.
„За“ или „против“ домашната хлебопекарна?
Повече „за“, отколкото „против“. Всъщност минусът й е само един – заема доста място в кухнята, поне моята пекарна е малко по-обемист модел.
Кои са предимствата на домашната хлебопекарна?
Дори да се окажа без „купешки“ хляб вкъщи, след час и половина ще си имам топличък, вкусен, пресен хляб.
Докато пекарната приготвя хляба – меси, втасва и пече – аз мога да правя нещо друго, дори да пека нещо друго, защото фурната ми е свободна. Така домашната хлебопекарна пести време.
Мога да я програмирам от вечерта, така че сутринта да ме чака готов, току-що изпечен хляб. Тя готви, докато аз спя.
Правя си хляб по желание – пълнозърнест или не, със семена и подправки или без. Така лесно и почти без риск експериментирам с различни вкусове и видове хляб.
Каква е цената на домашния хляб спрямо купения?
Понякога излиза малко по-скъп от хляба от магазина, но пък е по-вкусен и здравословен.
Всички програми ли си пробвала?
Моята машина има твърде много програми, включително за кифлички и багети, които никога не ползвам, защото прави много малко количество от тях и не си струва. По-добре да ги замеся на ръка и да ги изпека.
Имам програма за правене на конфитюр и паста, но още не съм ги изпробвала.
Колко често печеш хляб и кога?
През ден-два, по празници или когато имаме гости – по-често. Понякога по няколко пъти на ден, ако ни трябва повече хляб. Иначе един хляб на ден е достатъчен за едно семейство. Обикновено зареждам съставките вечерта и вадя хляба готов сутрин за закуска. Ако случайно свърши, след работа може да направя нов, но рядко се налага.
Коя е любимата ти рецепта?
Най-често правя бял и пълнозърнест хляб, като ги редувам. Един път седмично експериментирам с по-специални рецепти.
Прочетете още: