По какво да разберем, че рибата е прясна?

24.11.2011г. / 22 46ч.
Аз жената
По какво да разберем, че рибата е прясна?

Рибата е изключително полезна и би трябвало да я поднасяме поне 2-3 пъти седмично на трапезата. По време на пости рибата е единственото месо, което се позволява в определени дни, например на 21 ноември – Въведение Богородично (Ден на християнското семейство) и разбира се на 6 декември Св. Николай Чудотворец – Никулден. Как да познаем, че рибата е прясна и качествена? Най-лесните са следните 3 знака:

\n

1. Ако рибата не е почистена, вижте хрилете. Колкото по-наситено червени са, толкова по-прясна е рибата. Ако са розови и бледи, не я купувайте.
2. Ако търговецът е премахнал хрилете и вътрешностите, обърнете внимание на очите на рибата. Ако е прясна, те изглеждат така все едно „светят“ и имат синьо-зелени отблясъци. Ако рибата е стара, очите са мътни и едноцветни.
3. По люспите също можете да прецените дали рибата е прясна. Добре е да няма петна по тялото, където люспите липсват. Дори и рибата да е без люспи, винаги оглеждайте добре за петна по нея. Ако има, не купувайте.

\n

Прочетете още:

Коментирай