Снимка:sxc.hu
Няма нищо такова! Истината е, че ползите (доколкото изобщо ги има) от всички видове алкохол са еднакви. Митовете, че французите са слаби и здрави, защото пийват червено вино още от преди обяд и че това предпазва черния им дроб от омазняване от гъшия дроб и млечните продукти просто не е вярно!
Етанолът повишава нивата на добрия холестерол, което е предпазен механизъм от натрупване на плаки в артериите. Това намалява сърдечносъдовия риск, кръвосъсирването и кръвното налягане. Каквато и да е алкохолна напитка е допустима, но разбира се в изключително умерени количества!
Пържените храни непременно са вредни!
Това твърдение съществува, защото при пърженето често коричката се напоява твърде много с мазнината от тигана, което утежнява храната допълнително и я прави наистина вредна. За да предпазите храната си от попиване на мазнина е необходимо да спазвате не повече от 180-190 градуса при готвене. Това намалява абсорбацията на допълнителни мазнини в храната.
Колкото повече фибри ядете, толкова по-добре!
Напоследък стана особено модерно да се рекламират бисквити с фибри, кисело мляко с фибри и какво ли още не, обогатено по изкуствен начин с фибри. Добре е да знаете, че фибрите се набавят в достатъчно количество от пълнозърнестия хляб и зеленчуците, плодовете, бобовите растения, които са естествено богати на тези важни влакнини. По-добре разнообразявайте менюто си, вместо да се тъпчете с изкуствено обогатени пакетирани храни.
Винаги махайте кожата от печеното пиле, защото е вредна!
Най-голямото удоволствие от яденето на печено пиле е хрупкавата коричка, а вие се лишавате от нея? Отстраняването на кожата ви лишава от полезни протеини, което прави хранителния ви прием по-беден. Изследванията показват, че в едно цяло пиле без кожа, наситените мазнини са едва с 50 калории по-малко в сравнение с пиле, чиято хрупкава кожичка е оставена. Преценете сами дали да се лишите.