Снимка: Photl
Домати
Доматите, както и листните зеленчуци, са много податливи на заразяване в домакинството. Освен това са едни от най-обработваните с пестициди култури, които са силно токсични. Доматите съдържат голямо количество течности и тази влажна среда е много добра основа за размножаване на бактериите.
Измивайте много добре зеленчуците преди консумация, както и ръцете си след измиването и преди приготвянето им.
Горски плодове
Друг често срещан източник на хранителни отравяния са горските плодове, включително ягоди, малини и къпини.
Замразените горски плодове, използвани в редица сладкарски изделия, десерти в почти всички ресторанти и къде ли още не, са причина за различни отравяния, включително хепатит А.
Пъпеши
По своята същност пъпешите не са опасни. Но и при тях, както и при картофите, има опасност от заразяване на кората с бактерии на салмонела и листерия. Затова никога не забравяйте да измивате плода преди да го нарежете, както и да измиете ръцете си, преди да започнете да го почиствате и режете, за да не пренесете бактериите по вътрешността на плода.