Снимка: Photl
Ядките са богати на калории. Тези калории могат да бъдат много полезни в намаляването на лошия холестерол, но ако се прекали с тях могат ли да причинят напълняване? Какво е точното количество ядки, което трябва да консумираме, за да се радваме на здрава сърдечносъдова система и нормално тегло?
Хранителни стойности на ядките
Ядките съдържат мононенаситени мазнини, протеини, фибри, витамин Е, фолиева киселина, антиоксиданти и много други полезни микроелементи. Затова е напълно правилно да наричаме ядките „електростанция на правилното хранене“!
Протеинов източник за вегетарианците
Ядките неслучайно са основен протеинов източник за вегетарианците и веганите, защото количеството полезен протеин в тях е доста голямо. Ненаситените мазнини внасят здравословно разнообразие в организма, в сравнение с наситените, затова трябва да бъдат добре застъпени в диетата.
Диетична закуска
Ядките са много добра диетична закуска. Ако се опитвате да контролирате теглото си и да се вталите, ядките са най-подходящи за тази цел. Те имат висока хранителна стойност, засищат и премахват чувството на глад за дълго, а са и изключително полезни. Добре е да избягвате пакетираните, осолени или печени в масло ядки, защото хранителните им свойства се нарушават. Консумирайте ги сурови или сушени.
Здраво сърце
За хората със сърдечносъдови заболявания ядките са много полезни. Те са източник на енергия и могат да намалят сърдечносъдовия риск. Задължително е да се консумират в умерени количества. Те помагат за предотвратяване на втвърдяването на артериите, което помага за разширяването на кръвоносните съдове. Стеснението им вследствие на наслагвания от плаки, образувани заради лошия холестерол, е основна причина за настъпване на инфаркт.
Повечето ядки съдържат омега-3 мастни киселини, особено орехите. Те са мощен антиоксидант и намаляват броя на свободните радикали. Орехите също така съдържат много високи количества алфа-линоленова киселина, много важна за здравото сърце.
Здравословни мазнини или не?
Ядките съдържат голямо количество мазнини, които са ненаситени и за разлика от наситените могат да помогнат в предотвратяването на редица болести. Освен че понижават холестерола, влияят положително и на високото кръвно налягане и редукцията на теглото.
Умереност
Една шепа ядки на ден е напълно достатъчна, за да внесете в тялото си необходимите хранителни вещества. Бадеми, орехи, шам-фъстък, кедрови ядки – всички те намаляват риска от сърдечносъдови заболявания, диабет, както намаляват и нивата на натрий в кръвта.
Препоръчително е да се консумират поне по 2 супени лъжици ядки на ден, за предпочитане разнообразен коктейл, за да почувствате многобройните им ползи за здравето.