Снимка: Wikimedia Commons
Кафявият ориз неоспоримо е много по-полезен от белия рафиниран ориз, който широко се използва от години в готварството. Вече е доказано колко повече предимства и качества имат пълнозърнестите храни. Това се отнася и за кафявия ориз.
Разликата между белия и кафявия ориз не е само в цвета. Кафявият ориз има своите запазени хранителни качества, защото обвивките му не са премахнати при фабричната обработка, а заедно с тях остават и полезните му за здравето вещества.
Той съдържа много фибри, витамини и минерали. Това го прави по-бавно смилаем, съответно – ще имате усещане за ситост по-дълго време. А и по-бавно смилаемите въглехидрати са по-полезни от бързите, които директно се трансформират в мазнини и се лепят по нежелани места.
Кафявият ориз е много по-полезен при спазване на диета, защото гликемичният му индекс е много по-нисък. Спомага за по-добро храносмилане и намалява теглото. Затова е добре да го включите в диетата си за отслабване, ако още не сте го направили.
Този вид нерафиниран ориз е много полезен при контролирането на кръвната захар именно заради ниския си гликемичен индекс. Помага за предотвратяването на различни болести, свързани с диабета и последствията от него, намалява кръвното налягане и е благоприятен за хора с хипертония.
Кафявият ориз е много богат на селен, който намалява риска от поява на рак, артрит, сърдечносъдови заболявания и заболявания на щитовидната жлеза.
Освен това той е богат и на манган, който е много необходим за разграждането на мазнини в тялото. Полезен е и за подобряване на репродуктивната система.
Кафявият ориз има завидно съдържание на антиоксиданти, заради които е добро средство за борба със стареенето, свободните радикали и болестотворните микроорганизми.