снимка: thinkstock
Хрянът е една от най-често добавяните подправки към рибни и месни ястия, салати, супи, сосове. Той има остър пикантен вкус, затова вашите кулинарни шедьоври се нуждаят от съвсем малко количество от него, за да бъдат овкусени. Както всяка друга подправка, така и хрянът има своите ползи за здравето. Той помага при:
Хрянът е изключително богат на витамин С, витамини от групата В, калий, калций, желязо и много други важни елементи. Когато се комбинира с полезните свойства на меда и лимона, от тези три съставки могат да бъдат приготвени различни хранителни добавки, които да помогнат в свалянето на излишни килограми или при здравословни проблеми.
Споделяме няколко рецепти, които ще ви помогнат бързо да се отървете от настинките и да бъдете винаги във форма.
Хрян за отслабване
В кухненски робот смелете 125 грама хрян, 3 лимона с корите и добавете 3 супени лъжици мед. Ако не разполагате с кухненски робот, трябва да настържете на ситно ренде лимоните и хряна.
Разбъркайте добре съставките, сложете ги в буркан и го съхранявайте в хладилник. Приемайте два пъти на ден по една чаена лъжичка от вълшебната смес заедно с храната. За да има видими резултати трябва да приемате от нея поне 2 седмици.
Хрян за здраво сърце и добро кръвообращение
Трябват ви: 5 супени лъжици сок от моркови, 5 супени лъжици настърган хрян, сокът на 3 лимона, 2 чаши мед. Разбъркайте всички съставки и сложете сместа в буркан, който може да съхранявате в хладилник. Хапвайте от тази смес всеки ден, три пъти по една супена лъжица.
Чай от хрян за укрепване на белия дроб
В 200 мл вряща вода сварете една супена лъжица настърган хрян. Варете около 5 минути. Разделете чая на три дози и го пийте три пъти на ден. Преди всяка консумация е добре да го затоплите.
Хрян срещу настинки
Ще са ви необходими 1 корен от хрян, пресен лимонов сок. Настържете корена от хрян и към него добавете пресния лимонов сок. Сложете сместа в буркан и я съхранявайте в хладилника. Трябва да минат около 8-12 часа. След това приемайте по една супена лъжица от лекарството по няколко пъти на ден между храненията.
снимка: thinkstock