Снимка: Thinkstock
Ако сте си правили кръвни изследвания, вероятно сте забелязали, че холестеролът се дели на LDL и HDL. Това са абревиатурите на двата вида холестерол – добър и лош.
Какво точно представлява холестеролът?
Той е мастно вещество, което има съществено значение за човешкия организъм. Той е неразделна част от клетъчните мембрани и се използва за производството на витамин D, различни хормони и жлъчни киселини. Холестеролът се синтезира в черния дроб и присъства в множество храни, най-вече месни продукти.
Кой е добрият и кой лошият холестерол?
LDL означава Low Density Lipoprotein, а HDL – High Density Lipoprotein. LDL се счита за лош холестерол. Той транспортира хранителни вещества до тъканите и артериите, но ако количеството му е по-голямо, се получават наслагвания по стените на съдовете.
От друга страна HDL или добрият холестерол отвежда обратно хранителните вещества от тъканите и артериите към черния дроб, където се случва крайната им обработка. Когато нивата на двата вида холестерол са балансирани, тялото работи добре.
Ако нивата на LDL са по-високи, това не говори добре за кръвоносните ви съдове. Ефектът е свиване и риск от инфаркт и инсулт, както и всички свързани със сърдечносъдовата система усложнения.
Кога трябва да проверявате холестерола си?
Холестеролът трябва да се проверява най-малко веднъж в годината. Добре е да започнете да го следите редовно след 20-тата си годишнина. Най-вече ако се храните нездравословно!
Как да запазите холестерола си в норма?
Най-добрата комбинация е здравословна храна и активна физическа дейност всеки ден. Не забравяйте да включите в менюто си важните за почистването на холестерола мононенаситени мастни киселини и полиненаситени мастни киселини.
Те се съдържат в бадемите, рапичното олио, кашуто, лешниците, зехтина, фъстъченото масло, слънчогледовото олио, авокадото, соята, орехите, царевичното олио, рибата тон, тиквените семки.
Наблягайте на пълнозърнести храни, семена, пресни плодове и зеленчуци, както и риба.
Никога не яжте месото с кожата, още повече ако е препържена или препечена. В нея са концентрирани най-високите нива на лош холестерол!