Снимка: Thinkstock
Броколите идват от семейството на зелето и са познати на хората още от 6 век преди новата ера. В епохата на Римската империя броколите са се считали за изключително ценна съставка в храната.
Броколите като повечето зелени зеленчуци съдържат огромни количества витамин С. Те са също така много богата на фибри храна, както и на селен, антиоксиданти и фитонутриенти, считани за мощно средство в борбата със стареенето и рака.
За този зеленчук се смята, че е много ефикасен срещу развитие на сърдечносъдови заболявания, рак на простата, повишаване на холестерола и диабет.
Добре е броколите да не се пържат или пекат, защото хранителните и витаминозните вещества в сърцевината им се разпадат. Най-подходящо е да се хапват варени или приготвени на пара.
Тъй като те са много полезен продукт, ще ви представим примерен диетичен план с броколи, който можете да спазвате в продължение на 10 дни. Очакваните резултати са между 3 и 6 кг в зависимост от личните ви особености.
Ето и примерната диета с броколи:
Ден 1 и 2
Закуска
200 г варени броколи с щипка сол
50 г пълнозърнест хляб
1 чаша неподсладен черен чай
Обяд
250 мл леко подсолена пилешка супа
150 г варено пилешко
100 г варени броколи (или на пара)
Вечеря
250 г варени броколи (или на пара) с щипка сол
1 чаша неподсладен черен чай
Ден 3 и 4
Закуска
200 г броколи със зехтин, задушени с 1 чушка и скилидка чесън
Обяд
50 г риба тон в собствен сос
150 г броколи
1 малка глава лук
2 средно големи домата
Съставките се готвят на слаб огън за около 25-30 минути.
Вечеря
Същото като закуската