Снимка: Thinkstock
Зеленият фасул бива пропускан в менюто на много хора. Той има специфичен вкус и затова много хора предпочитат зрелия боб пред него. Децата се мръщят най-вече пред вида на зеления фасул. Но грешат!
Зеленият фасул е сред най-полезните зеленчуци, представители на зърнените култури, защото е изключително мощен доставчик на фибри, витамини, протеини и други важни хранителни вещества.
Кои са най-важните ползи за организма от зеления фасул и какво не знаем за него?
Подобрява сърдечното здраве
Зеленият фасул намалява нивата на лошия холестерол като същевременно увеличава тези на добрия. Така се подобрява значително работата на сърцето и се улеснява нормалното кръвообращение.
Рискът от сърдечен удар намалява заради наличието на есенциални мастни киселини, фибри, фолиева киселина и калий, които предпазват от развитие на сърдечносъдови усложнения.
Подобрява кръвообращението
Споменахме ползите на зеления фасул за кръвообращението. Те се дължат на богатото наличие на желязо в него, което позволява на кръвта да пренася достатъчно количество хемоглобин, респективно повече кислород до всички важни органи.
Здрави кости
Зеленият фасул съдържа калций и фосфор, които са много важни за здравината и плътността на костната система.
По-добро храносмилане
Тези зърна имат слабително действие поради очистващия си характер. Това е така заради множеството фибри, които се съдържат в тях. Те стимулират работата на червата и извеждането на токсините от организма.
Зеленият боб е ефикасен при синдрома на раздразненото черво.
Благоприятен е за диабетици
Зеленият фасул и ма нисък гликемичен индекс, което го прави прекрасен за консумация от диабетици. Той съдържа и гликонутриенти, които помагат в регулацията на кръвната захар по естествен път.
Стимулира мозъчната дейност
Хипогликемичните свойства на фасула действат успокояващо на нервите, намаляват безпокойството и стреса и подобряват психичното здраве.
Богат на хранителни вещества
Фасулът е чудесен източник на витамини А, В и К, като в допълнение обогатявате организма си и с калций, желязо, фолиева киселина и калий.
Препоръчителен е за бременни жени
Фолиевата киселина е много важна за предотвратяването на вродени дефекти при плода, а витамин К насърчава правилното му развитие. Високото съдържание на полезни хранителни вещества прави зеления фасул супер полезен по време на бременността.