Снимка: Thinkstock
Фолиевата киселина е много важен елемент за човешкото тяло, най-вече за майчиното преди и по време на бременността.
Много жени пренебрегват приема на фолиева киселина, а не трябва. Тя е необходима както за безпроблемното зачеване, така и за здравословното протичане на бременността и правилното развитие на бебето.
Фолиевата киселина може да се набави чрез храната или по изкуствен път чрез хранителни добавки.
Според ново проучване приемът на фолиева киселина преди и по време на бременността намалява силно риска от аутизъм и то с до 40%.
Изследването е публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация. Тествани са 85 000 деца и е установено, че майките, които са вземали фолиева киселина под някаква форма (витамин В9) са имали значително по-нисък риск от раждане на дете с разстройство от аутистичния спектър, пише Babyexpert.
Учени от Норвежкия институт по обществено здраве, както и от Университета в Колумбия, също провеждат редица проучвания по този въпрос. Те записвали информацията за храненето и диетата на бъдещите майки, участващи в изследването, а родените деца били наблюдавани в продължение на десетилетие за симптоми на аутизъм.
Изследователите заключили, че майките, които са приемали фолиева киселина най-малко от четвъртата седмица преди зачеването до осмата седмица на първия триместър са имали с до 40% по-малък риск да родят дете с аутистично разстройство.
Фолиевата киселина се препоръчва при бременни жени и заради доказания й ефект в предпазването от спина бифида и други малформации на невралната тръба.
По време на изследването е била следена и контролна група от майки, неприемащи фолиева киселина под никаква форма. Резултатите при тази група показали, че има доста увеличен риск от раждане на дете с аутизъм, особено ако майката е в по-напреднала възраст.