Снимка: iStock
Антибиотиците са лекарства, които имат специфично въздействие върху човешкото тяло и болестотворните микроорганизми. Те имат и редица взаимодействия с останалите субстанции, които приемаме, в това число и храната.
Затова, ако сте на лечение с антибиотик или ви предстои такова, запознайте се с храните, които не трябва да приемате, докато се лекувате с антибиотик.
Кисели храни и напитки
Избягвайте кисели храни и напитки като цитрусови плодове, шоколад, безалкохолни напитки и сосове на доматена основа, като кетчуп. Те засягат способността на тялото да абсорбира антибиотиците в необходимата степен.
Млечни продукти
Калцият в млечните продукти блокира усвояването на антибиотиците. Киселото мляко е единствения млечен продукт, който може да се яде по време на лечение с антибиотици.
В киселото мляко има пробиотици, които насърчават растежа на полезни бактерии в червата като по този начин помагат на тялото да се възстанови от „нападението“ на антибиотика.
Пробиотиците също помагат за предотвратяване на диарията, която е често срещан страничен ефект от лечението с антибиотици.
Калций и добавки с желязо
Калцият и желязото пречат на абсорбцията на повечето антибиотици. Ако приемате добавки с желязо или калций ще се наложи да ги пиете в разстояние най-малко на 3 часа от приема на антибиотика.
Богати на фибри храни
Богатите на фибри храни са много здравословни, но те не са най-добрият вариант, когато взимате антибиотици.
Тези храни забавят скоростта, с която храната се абсорбира от стомаха, което е чудесно, когато искате да намалите теглото си, но не е толкова добре, когато искате да се излекувате от някаква инфекция.
Алкохол
Широко популярен мит е, че алкохолът предизвиква опасна реакция с антибиотика, която може да доведе до различни поражения.
Истината е, че алкохолът просто намалява силно действието на антибиотика. Като страничен ефект може да се получи гадене и виене на свят. Добре е да се избягва напълно, докато сте на лечение с антибиотик.