Снимка: istock
Лукът е една от най-често използваните подправки в кулинарията. За неговите полезни свойства и състав знаем, но знаем ли защо не бива да изхвърляме люспите му? Лучените люспи са богати на антиоксиданти, на кверцетин – флавонид, който спомага за намаляването на кръвното налягане и предотвратява образуването на артериална плака.
В допълнение лучените люспи са богати на фибри. Споделяме още няколко добри причини да не изхвърляте следващия път люспите, а да ги събирате в стъклен буркан и при нужда да се доверите на техните лековити свойства.
За красива коса
Ако страдате от косопад, сварете си отвара от лучени обелки и след всяко измиване с шампоан на косата я изплаквайте с охладената отвара. Тя не само ще засили косъма, но ще придаде на косата ви повече блясък. Възможно е да промени и малко вашия цвят.
Бронхит
Отварата от лучени люспи е стар народен лек, който помага при остър бронхит. Направете си отвара от люспите и с нея си правете компреси три пъти дневно.
При цистит
Състоянието се проявява обикновено, когато не разполагаме с лек за него. Отварата от лук може да помогне да облекчите неразположението и да прочистите пикочните пътища. Пийте от нея по една малка кафена чашка три пъти дневно.
При разширени вени
Направете си отвара от лучени люспи с цветове на лайка. След като отварата се охлади, мажете с нея по няколко пъти на ден засегнатите места. Това ще облекчи отичането на краката и болката.
Оцветител за храни
Шлюпките от лука се считат за безвредна хранителна боя. Те са чудесни за обагрянето на великденските яйца. Ето защо на следващия празник може да опитате да боядисате яйцата с червени или жълти обелки от лук.