Елиминирайте стреса с помощта на здравословно меню

Как да набавим необходимите вещества на организма

20.04.2016г. / 13 26ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Стресът ни засяга физически, умствено и емоционално. Най-големият стрес хормон е кортизол, който изразходва много витамин В и магнезий.

Триптофанът е един от градивните елементи за биосинтеза на протеини и серотонин. Той влияе на нашето настроение и памет. С негова помощ тялото ни произвежда витамин В. Ето защо е от голямо значение да набавите тези вещества във вашия организъм чрез храната.

Затова менюто, което ще споделим с вас е с високо съдържание на тези две хранителни вещества!

Понеделник

Закуска: Плодова салата от ябълки, круши и смокини с щипка канела, 70 г кисело мляко и 2 ч. л. семена от чиа.

Обяд: Салата от боб и магданоз и един плод.

Вечеря: 100 г печена риба и гарнитура от задушени броколи, аспержи и спанак или други ваши любими зеленчуци без картофи.

Закуска преди лягане: 1 мандарина/портокал/грейпфрут и варено яйце.

Напитка: Билков чай.

Важно: Зелените зеленчуци са отличен източник на витамин В. Хапвайте ги по-често!

Вторник

Закуска: Омлет с гъби.

Обяд: Салата от броколи, боб, слънчогледово семе, овкусена с лимонов сок и зехтин.

Вечеря: 150 г агнешко или телешко месо с гарнитура от печени сладки картофи.

Закуска преди лягане: 1 ябълка и шепа сурови слънчогледови семки.

Напитка: Кокосова вода.

Важно: Агнешкото е богато на триптофан, желязо и цинк.

Сряда

Закуска: В купичка смесете 100 мл мляко, 30 г овесени ядки, 50 г кисело мляко, 2 супени лъжици семена от чиа и пресни плодове.

Обяд: Салата от рукола, боб, моркови, магданоз и тиквени семки, овкусена с лимон и зехтин.

Вечеря: 100 г сьомга на скара и салата "Tабулe" (рецептата за салата вижте тук).

Закуска преди лягане: 1 плод по ваш избор или шепа сурови бадеми.

Напитка: Чай от коприва с малко мента.

Важно: Овесените ядки са известни с това, че имат успокояващ ефект, който се дължи на високото съдържание на магнезий.

Четвъртък

Закуска: 1 чаша мюсли с пресни плодове и половин чаена лъжичка семена от чиа.

Обяд: Салата с домати, авокадо, червени чушки и билки, овкусена със зехтин и пресен лимонов сок.

Вечеря: 100 г пилешко с гарнитура от задушени зеленчуци.

Закуска преди лягане: 1 плод.

Напитка: Билков чай.

Важно: Червените чушки са богати на витамин С, който подсилва имунната система и ни прави по-устойчиви на стрес и напрежение.

Петък

Закуска: Овесена каша с плодове и канела.

Обяд: Зеленчукова супа.

Вечеря: Печено агнешко или телешко месо с гарнитура от ориз.

Закуска преди лягане: 30 г сушени плодове.

Напитка: Фреш от моркови, червено цвекло, целина и ябълки.

Важно: Сушените плодове са добър източник на магнезий и протеини. В комбинация с различни видове ядки са едно малко и сладко изкушение.

Събота

Закуска: Смути с кокосова вода, кисело мляко, свежи плодове и половин лъжичка ленено семе.

Обяд: 100 г печена сьомга с гарнитура от зелен боб или задушени зеленчуци.

Вечеря: Зеленчукова супа, варен ориз с авокадо и домати.

Закуска преди лягане: 1 плод.

Важно: Лененото семе и маслото от него е източник на незаменими мастни киселини и е подходящо за вегетарианци.

Свързани статии

Неделя

Закуска: 1 чаша сезонни плодове поръсени със сурови слънчогледови семки и 80 г кисело мляко.

Обяд: Зеленчукова супа

Вечеря: 100 г печена пъстърва със салата.

Закуска преди лягане: 1 плод.

Напитка: Плодово-зеленчуков фреш с джинджифил.

Важно: Пъстървата е източник на омега-3 есенциални мастни киселини.

Следвайте този хранителен план седмица, две или повече. Не забравяйте да пиете много вода, билкови чайове и намалете консумацията на енергийни напитки, кафе и алкохол.

Снимки: iStock

Автор: Катрин Тишевишка

Коментирай