Снимка: istock
Стресът ни засяга физически, умствено и емоционално. Най-големият стрес хормон е кортизол, който изразходва много витамин В и магнезий.
Триптофанът е един от градивните елементи за биосинтеза на протеини и серотонин. Той влияе на нашето настроение и памет. С негова помощ тялото ни произвежда витамин В. Ето защо е от голямо значение да набавите тези вещества във вашия организъм чрез храната.
Затова менюто, което ще споделим с вас е с високо съдържание на тези две хранителни вещества!
Понеделник
Закуска: Плодова салата от ябълки, круши и смокини с щипка канела, 70 г кисело мляко и 2 ч. л. семена от чиа.
Обяд: Салата от боб и магданоз и един плод.
Вечеря: 100 г печена риба и гарнитура от задушени броколи, аспержи и спанак или други ваши любими зеленчуци без картофи.
Закуска преди лягане: 1 мандарина/портокал/грейпфрут и варено яйце.
Напитка: Билков чай.
Важно: Зелените зеленчуци са отличен източник на витамин В. Хапвайте ги по-често!
Вторник
Закуска: Омлет с гъби.
Обяд: Салата от броколи, боб, слънчогледово семе, овкусена с лимонов сок и зехтин.
Вечеря: 150 г агнешко или телешко месо с гарнитура от печени сладки картофи.
Закуска преди лягане: 1 ябълка и шепа сурови слънчогледови семки.
Напитка: Кокосова вода.
Важно: Агнешкото е богато на триптофан, желязо и цинк.
Сряда
Закуска: В купичка смесете 100 мл мляко, 30 г овесени ядки, 50 г кисело мляко, 2 супени лъжици семена от чиа и пресни плодове.
Обяд: Салата от рукола, боб, моркови, магданоз и тиквени семки, овкусена с лимон и зехтин.
Вечеря: 100 г сьомга на скара и салата "Tабулe" (рецептата за салата вижте тук).
Закуска преди лягане: 1 плод по ваш избор или шепа сурови бадеми.
Напитка: Чай от коприва с малко мента.
Важно: Овесените ядки са известни с това, че имат успокояващ ефект, който се дължи на високото съдържание на магнезий.
Четвъртък
Закуска: 1 чаша мюсли с пресни плодове и половин чаена лъжичка семена от чиа.
Обяд: Салата с домати, авокадо, червени чушки и билки, овкусена със зехтин и пресен лимонов сок.
Вечеря: 100 г пилешко с гарнитура от задушени зеленчуци.
Закуска преди лягане: 1 плод.
Напитка: Билков чай.
Важно: Червените чушки са богати на витамин С, който подсилва имунната система и ни прави по-устойчиви на стрес и напрежение.
Петък
Закуска: Овесена каша с плодове и канела.
Обяд: Зеленчукова супа.
Вечеря: Печено агнешко или телешко месо с гарнитура от ориз.
Закуска преди лягане: 30 г сушени плодове.
Напитка: Фреш от моркови, червено цвекло, целина и ябълки.
Важно: Сушените плодове са добър източник на магнезий и протеини. В комбинация с различни видове ядки са едно малко и сладко изкушение.
Събота
Закуска: Смути с кокосова вода, кисело мляко, свежи плодове и половин лъжичка ленено семе.
Обяд: 100 г печена сьомга с гарнитура от зелен боб или задушени зеленчуци.
Вечеря: Зеленчукова супа, варен ориз с авокадо и домати.
Закуска преди лягане: 1 плод.
Важно: Лененото семе и маслото от него е източник на незаменими мастни киселини и е подходящо за вегетарианци.
Неделя
Закуска: 1 чаша сезонни плодове поръсени със сурови слънчогледови семки и 80 г кисело мляко.
Обяд: Зеленчукова супа
Вечеря: 100 г печена пъстърва със салата.
Закуска преди лягане: 1 плод.
Напитка: Плодово-зеленчуков фреш с джинджифил.
Важно: Пъстървата е източник на омега-3 есенциални мастни киселини.
Следвайте този хранителен план седмица, две или повече. Не забравяйте да пиете много вода, билкови чайове и намалете консумацията на енергийни напитки, кафе и алкохол.
Снимки: iStock
Автор: Катрин Тишевишка