Снимка: istock
Краставицата е сред най-разпространените зеленчуци в българската кухня и не само. Тя е една от най-консумираните в световен мащаб. Нейните полезни свойства са доказани. Изключително подходяща е за диети, защото е много бедна на калории и едновременно с това е мощен хидратант поради високото наличие на вода.
Кои са останалите здравословни ползи от краставицата?
Мощна е срещу рака
Краставицата съдържа вещества, наречени лигнани, които имат доказано въздействие върху раковите клетки. Те потискат растежа им и намаляват риска от възникване на рак на гърдата, яйчниците, матката и простатата.
Намалява подутините
Неслучайно краставиците се използват в разкрасителните процедури за лице и тяло. Те са основна съставна част и от редица козметични продукти. Краставицата има силен хидратиращ ефект върху кожата. Освен това тя изсмуква токсините и задържаните излишни течности като премахва подутините и подпухналостта.
Балансира киселинността в тялото
Алкално-киселинният баланс в тялото е много важен за доброто състояние на организма. Краставицата подобрява обработването на електролитите в тялото като по този начин нормализира и водно-солевия баланс. Освен това тя успокоява лигавиците на органите в стомашно-чревния тракт и стимулира работата им.
Намалява стреса
Може да звучи странно, но краставицата спомага за намаляване на стреса. Тя съдържа витамини от група В, които са известни с успокояващия си ефект.
Прави ноктите по-здрави
Краставиците са много полезни за ноктите, тъй като предотвратяват разслояването, лющенето и чупливостта им. Консумирайте повече краставици, за да направите ноктите си по-здрави. Можете да ги прилагате и директно върху ноктите под формата на маска.
Регулира храносмилането
Поради високото си съдържание на вода и фибри, краставицата е полезна за регулиране работата на стомашно-чревния тракт. Краставицата доказано е полезна при рефлукс, болки в стомаха, подуване, киселини.
Заздравява костите
В краставиците се намират големи количества витамин К, който е много важен за костния метаболизъм. Така се стимулира деленето на костните клетки, което прави скелета по-здрав и издръжлив на натоварване. Освен това консумацията на краставици предпазва и от остеопороза.
Понижава кръвното налягане
Завидните количества калий в краставиците я правят много полезна за хипертоници. Калият намалява кръвното налягане и спомага за задържането на стойностите му в граници.
Намалява количеството пикочна киселина
Страдащите от подагра пациенти имат високи нива на пикочна киселина в кръвта. Това се получава заради нарушен обмен и обработка на вещества в бъбреците. Консумацията на краставици всеки ден намалява нивата на пикочната киселина и облекчава работата на бъбреците.
Снимки: iStock