Снимка: istock
Всичко, което ядем се отразява на здравето на кожата. Някои продукти доказано са нездравословни за нея, спомагат за появяването на бръчки, възпаления, акне, петна.
Храните, за които е сигурно, че не трябва да консумираме не само заради общото си здраве, а и заради здравето на кожата, са бързи закуски, мазни сандвичи, бонбони и захарни изделия, газирани напитки. Но кои продукти освен тях вредят на кожата и я състаряват?
Оризови снаксове
Оризовите снаксове или така наречените питки са много модерни сред желаещите да отслабнат жени. Те обаче причиняват резки скокове в нивата на кръвната захар. Това крие риск от отключване на диабет, метаболитен синдром и погрешно усвояване на глюкозата, предизвикващо трупане на излишни мазнини.
Високите нива на захари в кръвта се отразяват зле на кожата. Предизвикват поява на бръчки, усилено омазняване, акне.
Прясно мляко
Щом Клеопатра се е къпала в мляко, значи то е полезно за кожата. Вероятно така смятат мнозина, но истината не е такава.
В прясното мляко се съдържат растежни фактори, които след пастьоризация и консумация навлизат в кръвообращението и могат да предизвикат инсулинова резистентност. Тя от своя страна предизвиква възпаления в тъканите, повишена секреция на себум от кожата. Резултатът е акне, дори при възрастни хора.
Чипс
Чипсовете са препълнени с рафинирани въглехидрати и трансмазнини. Те предизвикват възпаления в кожата и водят до бръчки в ранна възраст. Рискът от акне при възрастните също се повишава сериозно.
Шейкове и смутита
Плодовите и зеленчуковите смутита по правило са полезни, но всъщност не е съвсем така. Когато консумираме изцедените от плодовете и зеленчуците сокове, нивата на кръвната захар също се повишават рязко.
Плодовете и зеленчуците трябва да се ядат цели, за да се възползва организмът от всички фибри, влакнини, влизащи в състава на продукта. Само така усвояването на захарите става по правилния начин.
Така процесите на стареене на кожата се забавят и появата на бръчки се отлага във времето.
Агаве
Сокът от агаве се използва като алтернатива на рафинираната захар. В него обаче има доста голямо количество фруктоза, дори повече, отколкото във фруктозния царевичен сироп. Захарите се обработват в черния дроб, а големите количества пречат на синтеза на колаген.
Това предизвиква нередности в здравината и младия вид на кожата.
Маргарин
Здравословните мазнини са от голямо значение за кожата. Клетките се подхранват и запазват еластичността си именно благодарение на полезните мазнини и мастни киселини. Способността им за делене, регенериране и запазване структурата на клетъчната стена се дължи именно на мазнините, които консумираме.
Но вредните трансмазнини правят тъкмо обратното. Маргаринът е наситен с тях, което го прави изключително вреден за кожата. Трансмазнините правят кожата дехидратирана. Липсата на оптимална влажност за нея означава повече бръчки, фини линии, тъмни петна и повехнал вид.
Снимки: iStock