Снимка: istock
Чесновият дъх може да убие всякакво желание за разговор, камо ли за интимност. Неприемливо е да миришете на чесън, дори за някои е отблъскващо. Но пък не можете и да се откажете от полезния зеленчук. Какво да правите?
Има няколко храни, които потискат чесновия дъх много успешно. Кои?
Орехи
Сдъвчете няколко сурови орехови ядки. Съединенията в орехите се свързват с тези, образуващи чесновия дъх като се неутрализират взаимно. Много по-ефективно е от дъвченето на дъвка, което само притъпява чесновата миризма, но не я блокира.
Ментови листа
Суровите ментови листенца също са добър начин да се справите с чесновия дъх. Добра работа вършат също пресните листа маруля, босилек или отварата от зелен чай. Те намаляват значително концентрацията на чесновите съединения в храносмилателния тракт.
Ябълки
Проучванията показват, че ябълковата кора намалява чесновия дъх в рамките на половин час след консумацията ѝ. Ако ядете чесън на обяд, имайте предвид една ябълка за десерт. За най-добър ефект хапнете едновременно комбинация от една ябълка и няколко листа мента или маруля.
Спанак
Полифенолите в спанака, смесени с чесновите остатъци в устната кухина и стомаха правят чудеса. Те се свързват със серните съединения на алицина (активна съставка в чесъна) и спират чесновия дъх.
Магданоз
Магданозът е много ароматна билка, която също е богата на фенолни съединения. Сдъвчете няколко листенца пресен магданоз след като сте си похапнали чесън. Можете да ги консумирате и едновременно. Така навреме ще неутрализирате миризмата на чесън.
Прясно мляко
Прясното мляко гаси пожара в устата при консумация на люти храни. То има и свойството да „гаси“ непоносимия чеснов дъх. Препоръчително е да пиете пълномаслено прясно мляко, тъй като то има най-силни свойства, благодарение на полезните мазнини и протеини в състава си.
Снимка: iStock