Може би си мислите, че няма мръсни храни. Естествено че е така и все пак има някои доста рискови храни. Без желание да всяваме страх, а само като нещо любопитно и за ваша информация, ето кои са тези храни и какъв е рискът при тях.
Яйцата. Всички знаем, че яйцата макар и вкусни, полезни и намиращи се в доста храни са и потенциално много опасни. Повече от 660 000 души по целия свят годишно се разболяват от салмонела от яйца, а около 300 от тях умират. Особено следва да се внимава със суровите или не добре термично третирани (пържени, печени, варени) яйца. Задължително мийте яйцата преди употреба.
Праскови. Да, красиви са, но и вредни, доколкото имат специфична кора. Тя е третирана с пестициди и ако не е добре измита може да е твърде опасна. Задължително белете прасковите!
Пъпеши. Пъпешите също имат специфична кора и чрез нея могат да се предават различни болести, в т. ч. салмонела. Задължително мийте добре пъпеша, преди да го нарежете, дори го измийте с хладка вода и сапун.
Не се притеснявайте да консумирате тези храни, просто спазвайте стриктна хигиена и всичко ще бъде наред!
* * *
Днешните храни са безвкусни и некачествени
Детската кухня – за и против