Мармалади и зимнина. 50 лесни рецепти

Под ръководството на Академия Барила, със сътрудничеството на майстор-готвач Марио Грация

09.12.2014г. / 11 48ч.
Аз жената
Снимка: Издателство "ИнфоДАР"

Снимка: Издателство "ИнфоДАР"

Бяха ме обзели мрачни мисли за бъдещето,

затова ги пропъдих и си направих конфитюр.

Удивително е как това повдига духа.
Дейвид Хърбърт Лорънс

Книгата „Мармалади и сладка“ е посветена на прекрасни рецепти за сладка, мармалади, желета, консервиране и мариноване на плодове и зеленчуци – от традиционни рецепти до нови апетитни и изискани решения за всички видове вкусове. Всяка рецепта обяснява стъпка по стъпка начина на приготвяне, необходимите продукти и тяхното количество. Практична книга с оригинален дизайн, особено подходяща за подарък за всички, които обичат да приготвят в домашни условия сладка, мармалади, желета и мариноват плодове и зеленчуци.

В зимнината се крие сладката мъдрост на сърцето: как да съхраним настоящето за по-неблагоприятните времена от годината с помощта на неповторими вкуснотийки, способни да ни припомнят летните багри, когато навън е навалял сняг, или пролетното изобилие, когато ни заобикалят ароматите на есента. Приготвянето на зимнина у дома ни потапя в приятната атмосфера на ритуал, навярно достоен за мишците на Херкулес, но носещ най-вече емоционално и гастрономическо удовлетворение – особено ако използваме плодове и зеленчуци от нашата собствена градина.

А ако не се трудим сами, а разчитаме на помощта на цялото семейство, споделяме с близките си несравнимото удоволствие от това да съхраниш творческите си пориви, привързаността и обичта си в стъклени буркани. Да запечаташ атмосферата на една разгорещена, оживена кухня, изпълнена с думи, спомени, шеги и закачки.

Опитате ли веднъж домашно приготвена зимнина, никога няма да се върнете към предлаганите в магазините консерви. И ако е вярно, че консервираната храна никога не би могла да се сравни с прясната, то е вярно също така, че на Коледа винаги е по-хубаво да се насладите на собственоръчно приготвен мармалад от манго, вместо да купите пресни плодове от другия край на света, най-често скъпи и нерядко безвкусни.

Домашно приготвената зимнина е отличен начин да оставите своя личен, и поради това неповторим отпечатък върху всяко ястие. Тя е онзи допълнителен елемент, който го прави специално. Малиновият конфитюр например е много вкусен дори просто намазан на филия хляб; той обаче може да се превърне и в основната съставка на пай. И ако лично сте набрали малините при разходка в планината, а после сте ги измили, подсушили внимателно и сварили със захар, за да получите конфитюра, вашият пай ще има неповторим вкус – вкус, извиращ от самото ви сърце.

Марио Грация – майстор-готвач и учител в Академия Барила, роден на 19 декември 1965 г. Той работи като главен готвач в ресторанти, хотели и курорти в целия свят (Италия, Кайманските острови, Франция, Япония, Великобритания, Швейцария, Америка). Има дълъг опит като консултант и учител по готварство. Има много професионални публикации в специализирани списания и издадени книги на кулинарна тематика.

Академия Барила


Италианският гастрономически посланик по света

В сърцето на Парма, призната за една от най-престижните столици на италианската кухня, се намира център Барила. Той е разположен на територията на бивша фабрика за паста и представлява модерен архитектурен комплекс, който е дом на Академия Барила.

Тя е основана през 2004 година, за да утвърди ролята на италианското кулинарно изкуство, да защити местното гастрономическо наследство, да го предпази от имитации и фалшификации и да съхрани традицията на италианската ресторантьорска индустрия. Академия Барила е и център, в който се срещат големият професионализъм и талантът. Тя организира курсове по готварство, предлага услуги на ресторантьорската индустрия и продукти с най-високо качество.

През 2007 г. Академия Барила получи наградата „Премо Импреса – Култура“ за своите кампании, промотиращи италианското кулинарно изкуство по света. Центърът е създаден, за да посреща образователните нужди в областта на кулинарията, и разполага с всички мултимедийни инструменти за организирането на големи събития. Около голямата аудитория са разположени вътрешен ресторант, лаборатория за сензорен анализ и учебни зали, оборудвани с най-модерни технологии. В гастрономическата ни библиотека съхраняваме над 11 000 тома на специфични теми и необикновена колекция исторически менюта и печатни материали, посветени на кулинарните изкуства. Огромното културно наследство на библиотеката е на разположение в интернет и дава възможност на всеки да се докосне до хиляди дигитализирани исторически текстове. Този авангарден подход и екипът от международно признати експерти позволяват на Академия Барила да предлага широк спектър курсове и да посреща нуждите както на професионални готвачи, така и на любители. Академия Барила организира също така културни събития и инициативи, за да представя на обществеността кулинарната наука, с участието на експерти, главни готвачи и кулинарни критици. Тя е създател и на кинонаградата „Академия Барила за късометражни филми, посветени на италианските кулинарни традиции.

На книжния пазар от 22 октомври 2014 г.
Обем: 130 стр.
Издателство: ИнфоДАР
ISBN 978-954-761-549-6
Корична цена: 18 лв.

Прочетете още:

Коментирай