-
Порции: Посочените дози са за 1 сладкиш с диаметър 20 см или 8 порции.
Фурната се нагрява на 180°C. Форма за кейк или тава с диаметър 20 см се намазва с растителна мазнина и дъното й се покрива с хартия за печене. Крушите се обелват и почистват от семената. Нарязват се на кубчета. Маслото и захарта се разбиват с миксер докато се смесят добре.
Добавя се яйцето и се разбива докато се усвои от сместа. Към нея се изсипват заквасената сметана и портокаловият ликьор. Сместа продължава да се разбива с миксера докато стане еднородна.
Отделно се смесват брашното, бакпулверът, джинджифилът и канелата. Добавят се към маслено-яйчната смес и се разбъркват хубаво на ниска скорост с миксера или на ръка с шпатула. Сместа е сравнително гъста.
Половината смес се изсипва в подготвената форма и се заглажда равномерно по дъното. Върху нея се разпределят крушите. Покриват се с останалата половина от тестото и се заглажда с изпъкналата част на лъжица, намокрена с топла вода.
За поръсване на сладкиша бадемите и захарта се смесват и се разпределят равномерно по цялата повърхност.
Сладкишът се слага в предварително нагрятата фурна и се пече 45 минути. Проверява се за готовност с дървена клечка, която забодена в центъра на сладкиша трябва да излезе суха.
Когато се изпече и се извади от фурната се оставя за 10 минути във формата и тогава се освобождава от нея. Поставя се върху решетка и се оставя да се охлади напълно, преди да се разреже.
Рецептата и снимката са предоставени от Йоана Петрова и са част от кулинарния блог „Кулинарно в кухнята с Йоана“.
Опитайте още: