Загряваме 1 с. л. зехтин в голям тиган, и добавяме морковите, червения лук, чесъна, солта и черния пипер. Запържваме ги около 5 минути. След това добавяме лещата и водата, намаляваме котлона и разбъркваме. Оставяме да покъкри около 20 мин. Така приготвената смес прехвърляме в купа. Овкусяваме с 3 супени лъжици зехтин, 1 1 / 2 супени лъжици лимонов сок, магданоз, както и допълнително сол и черен пипер, ако е необходимо. Поръсваме 1 1 / 2 супени лъжици лимонов сок върху рибните филета и ръсим от двете страни със сол и черен пипер. В голям тиган загряваме 2 с. л. зехтин и започваме да пържим рибата тон като я обръщаме от двете страни докато добие кафеникаф загар.
Сервираме в чинии, гарнирана със приготвената салата от леща.
Снимка: thinkstock
Рецептата е от конкурса Най-добрата рецепта с риба тон
* * *