Северноиталианско телешко задушено

18 юли 2015 | 12:01 | Илияна Николова
5 от 3 гласа
Добави в любими
2 супени лъжици зехтин
1 кг постно телешко месо, нарязано на парчета
2 големи глави лук, нарязан на кубчета
2 чаши целина, нарязана
4 големи моркова, нарязани на кръгове
100 г гъби, нарязани
2 супени лъжици чесън, млян
2 чаши червено сухо вино
4 големи домата, нарязани на ситно
1 и ½ кг картофи, нарязани на едри кубове
1 супена лъжица босилек
1 чаена лъжичка сушена мащерка
1 чаена лъжичка сушен риган
½ чаена лъжичка сушен градински чай
1 л телешки бульон
2 чаши доматен сос
5 ч.

  • Порции: 8

Продукти
Приготвяне

Загрейте зехтина в голям тиган на средна температура. Запържете телешкото до зачервяване или за около 5 минути като разбърквате. Извадете го и го поставете върху кухненска хартия да се изцеди.

В същата мазнина сложете лука, целината, морковите. Запържете ги с непрекъснато разбъркване. Добавете чесъна и гъбите и разбъркайте отново за около 2-3 минути.

Изсипете червеното вино в тигана и фламбирайте, за да се деглазира повърхността на тигана. Помогнете си с дървена лъжица при нужда, за да оберете всичко полепнало. Гответе, докато виното се изпари или приблизително 7 до 10 минути. В този момент добавете и доматите.

Върнете телешкото в тигана заедно с картофите, босилека, мащерката, ригана и градинския чай. Изсипете бульона и доматения сос към ястието. Нека покъкри.

Намалете температурата до ниска и оставете да къкри, докато месото стане крехко, а сосът се сгъсти или приблизително 4 часа.

Снимка: iStock

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай