(една история от детството)
Рецептата за течния шоколад научих от едни мои роднини. Те живееха от другата страна на реката, стана почти като как да стигна на другия бряг? Известно време живееха в нашия град, в нашия квартал, почти в съседния блок и се падаха роднини на баща ми, май втори братовчеди, а с техните деца май сме трети братовчеди. Оф, хич не се оправям с роднинските връзки, кой какъв ти се пада. Колкото пъти им ходех на гости, освен че се прехласвах по книгите и кактусите им, неизменно ме черпеха и с течен шоколад. А кое дете не обича шоколад. Прилежно си записах рецептата на последния лист на “Книга за всеки ден и всеки дом”. Как защо? Защото смятах, че рецептата трябва да остане в бъдещето, а къде другаде да я запиша освен в домакинската енциклопедия. Прилагам я с автентичния ми почерк:
Или по-точно:
Продукти:
250 грама вода, 200 грама захар, 1 пакетче масло, 1 пакетче сухо мляко, 5 супени лъжици какао, може и 1 пакетче ванилия.
Това ще рече една водна чаша вода, една водна чаша захар, а пакетчето масло е стандартното от 125 грама или малкото пакетче масло, защото имаше и големи. Сухото мляко го купувах от аптеката, а 5-те лъжици какао бяха равни.
Приготовление:
Слагат се водата и захарта да заврят. (Разбира се в тенджера на котлона.) Като почнат да се вдигат мехурчета, се слага маслото, държи се на котлона, докато се разтопи. През това време в друг съд се объркват сухото мляко и какаото и/или ванилията. Заливат се със топлата смес (вода, захар, масло) и се бърка с лъжица. Разбива се с миксер.
Сипва се във формички и се слага в хладилника. (Останалото по съда се облизва, ама това е ясно). Не съм пропуснала да си пожелая добър апетит. Ами добър ще е, иска ли питане!!!
* * *
Историята е от конкурса
“С вкус на шоколад”
Шоколадена история за страхотни бонбони и едни несбъднати планове
Шоколадът на Сияна
Мляко и шоколад, нашето сладко минало...
Шоколадова страст
Усмивка, сладка като шоколад