Кората: Включваме печката на 190 градуса и намасляваме малка правоъгълна тава. В купа с миксер с висока скорост разбиваме 1 ч. ч. масло с бялата захар до пухкава смес. Превключваме на по-ниска скорост и добавяме 1 и 1/2 ч. ч. брашно, 1/2 ч. л. сол до получаване на тесто като мека топка. Разстиламе тестото с пръсти в намаслената тава и слагаме за 15-20 мин. в предварително загрятата фурна. След като е готово изваждаме, за да изстине напълно.
Крем: Приготвяме от 3 с. л. масло с 1/4 ч. ч. кафява захар в тиган на котлона на ниска степен до получаване на сироп. Добавяме обелените, почистени и нарязани на ситно ябълки в сиропа и увеличаваме котлона на средна топлина за 15-20 минути, докато ябълките омекнат и започнат да се карамелизират в сиропа. Преди да махнем от огъня добавяме 1/2 с. л. канела и прясно настърганото индийско орехче. Оставяме да изстине напълно.
Топинг: В голяма купа смесваме овесените ядки, 1/2 ч. ч. брашно, останалата кафява захар, 1/2 с. л. канела, содата, 1/2 ч. л. сол и 1/2 ч. ч. масло и размачкваме с пръсти до едрозърнеста хомогенна смес. Поставяме в хладилника докато стегне.
Намазваме кората с изстиналия крем, отгоре разпределяме топинга и печем отново на 190 градуса 20 мин. След изстиване на ябълковия пай го режем на дълги и тънки парчета.
Прочетете още: