Ашуре с ядки и нар

19 юни 2016 | 21:50 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
400 г жито
1 щипка сол
200 г захар
100 г стафиди
1-2 чаени лъжички канела
кората от един портокал, ситно настъргана
100 г орехови ядки, на половини
150-200 г зрънца от нар
60 мин.

  • Порции: 6

Продукти
Приготвяне

Измийте житото добре. Залейте го с вода, така че да покрие поне 3 пръста над него. Добавете щипка сол. Оставете на средна температура да заври. След като заври намалете котлона на слаб огън и оставете да къкри около 20 минути.

След това свалете от огъня и похлупете тенджерата. Житото ще попие останалата вода под похлупака. Накиснете стафидите в хладка вода, за да набъбнат. Останалите продукти добавете към житото и разбъркайте добре. Разпределете в купички за сервиране.

По желание поръсете с пудра захар за финал. Най-отгоре добавете и зрънцата нар.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай