Семейство

Изписват внучето ми утре!

08.05.2002г. / 00 00ч.
Аз жената
Изписват внучето ми утре!

"Днес имам важна задача – да отида до черквата, да напълня шишенце с вода и да му прочетат Бабина молитва за здраве на новороденото ми внуче ... Утре е голям ден – утре с мама ще се приберат у дома! Но преди да влязат дъщеря ми и бебето, трябва с китка здравец да наръся всички помещения със светената вода ..."

... Няма значение коя баба ще извърши ритуала. Важното е да се направи.

В родилното свекървата носи погача и мед. Хлябът се разчупва, маже се с мед и се раздава на всички, дошли да посрещнат родилката и бебето. Цялата погача се раздава за здравето на новороденото, като също се дават цветя на акушерката, която го изписва, останалите от екипа в болницата.

Много важно е след изписването на майката да се осигури максимално спокойствие, достатъчно почивка, добра храна, положителни емоции. За целта е необходимо да й се помага целодневно. Още преди раждането е добре бабите да се разберат как ще помагат на младите. Добре е да се осигури присъствие на помощник при майката минимум за първите две седмици.

Родилката изпада в депресивно състояние след раждането. Може би затова е по-добре майка й да е около нея в началото.

За младата майка, особено ако кърми, са необходими сън, поне два пъти на ден, редовно хранене, повече супа и готвено, течности – плодов чай, айран, сокове. Плодовете също са крайно необходими – за регулиране на стомаха, снабдяване с витамини. По време на кърмене е много подходящо в стаята да звучи лека, приятна музика.

През първия месец от живота на детето то се подмива, подсушава, преоблича и храни на всеки 3 часа. Особено важно – раничката от пъпчето следва да заздравява без мокрене. Затова и вана не се ползва в началото, къпе се без сапун, само с вода, на течаща струя. Трябва да се следи доброто състояние на дупето – да не се подсече.

През първите месеци дрешките на бебето се гладят. Хавлиените кърпи за подсушаване се гладят от двете страни. Ютията допълнително хигиенизира дрешките на новороденото.

Постепенно с тези процедури се придобива опит и нещата се нормализират.

Когато възстановяването върви нормално след 10-12 дена, при подходящо време, кратките разходки за майката са много полезни. Могат да се съчетаят с леко пазаруване, ако магазините са наблизо. Това ще ободри и осмисли разходката на чист въздух.

Всяка помощ за новороденото и майката е добре дошла – от таткото, баби и дядовци, стига да има любов и разбирателство!

Коментирай