Свободно време

22 Април 2010 – Денят на земята

19.04.2010г. / 10 35ч.
Аз жената
22 Април 2010 – Денят на земята

22 Април в страните по света е обявен за “Денят на Земята
И тази година ще има инициативи на неправителствени организации, както и множество блог публикации. Замислих се как мога аз да допринеса за еко- равновесието на Земята.

Отказах се от размишления за планетата и глобалното затопляне и се насочих към локална, българска насоченост. Щях да пиша статия за живота в градовете и отговорността ни към био-разнообразието в такава среда. Реших обаче да не пиша.

България има нужда от действие!
Спорът за ефективността на блогърите е отдавна. Много хора намекват, че драскачите в Интернет не са толкова смели наяве и че на практика няма резултати от блог инициативите.

Отправям покана към българските блогъри...
22 Април 2010 – Четвъртък – Денят на Земята
Да окажем положително влияние на практика! За по-чиста околна градска среда!

Почистване на кварталните зелени площи
Идеята е всеки включил се да мотивира своите съседи за почистване на кварталния парк, градинка или площадка пред своя дом. Знаете, че най-добрата мотивация е личното участие, но все пак ето няколко практични стъпки:
- Мотивирането може да бъде чрез различни канали като съобщение във входа, брошури, публикация в интернет, лични разговори със съседите.
- Самото почистване може да бъде в избран от вас ден и час в седмицата на “Денят на Земята”. Ако имате опасения, че Четвъртък не е подходящ ден за почистване, организирайте инициативата през почивните дни: в Събота и/или Неделя.
- Изпратете ми обратна връзка с описание на инициативата и резултатите от нея. E-mail: bulpete@abv.bg

Популизъм, гонене на вятъра или по-добро бъдеще
Нямам желание да се изживявам като обединител на блогърите или човек, който си търси безплатна реклама. Имам си достатъчно ангажименти и задачи, за да си хабя силите в събиране на нечии боклуци. Но имам огромно желание!

Манталитетът на много българи да бъде променен към по-добро. Да градим, а не да разрушаваме, да сме единни, а не всеки за себе си, да пазим чистота (и морална), а не да живеем в кочина (и морална).

Представете си какво би се случило, ако хиляда българи излязат да почистят пред домовете си? Ами десетки хиляди хора? Ще се включиш ли?

* * *

Най-влиятелният еко блог е български

Коментирай