Бременност

Бременност седмица 11: Просто сладка слива!

19.04.2010г. / 17 17ч.
Аз жената
Бременност седмица 11: Просто сладка слива!

Продължава от Бременност седмица 10: Тупти едно малко сърце!

Бебе: Може би си забелязала ... твоето бебе расте доста бързо! Тази седмица ще натрупа съществено количество маса и вече е с големината на слива. Малкият учен вече е започнал да изследва собственото си тяло, фокусирайки се най-вече върху докосване на главата и особено лицето и устата. Часове наред бебето ти ще се занимава с устата си. Това се случва не само, защото движенията на бебето ти са все по-координирани и може да движи ръката си по команда, но и защото дланите вече са чувствителни и могат да усетят какво докосват. През тази седмица се развива гълтателният рефлекс, както и обонянието.

Мама: През тази седмица би трябвало да приключи “удоволствието” от сутрешното гадене. Растящата плацента заедно с бебето са развили хипофиза – жлеза, която ще даде възможност за почивка на тялото ти. По този начин ще можеш да се фокусираш върху втория триместър от бременността, който се характеризира най-вече с това, че ти и твоето бебе растете. Предпочитай храните, богати на витамини, но не забравяй, че не си на отворен бар. Ако нещо е вредно за теб, то е вредно и за бебето ти. Ако установиш, че продължаваш да си гладна и след вечеря, недей да искаш допълнително сладолед за десерт. Хапни зеленчук, риба или пък филийка от пълнозърнест хляб с конфитюр. Правилното хранене е от огромно значение за развитието на тялото и мозъка на бебето.
Отделяй и време за себе си, за да се концентрираш върху взаимодействието си с бебето – слушай приятна музика, чети интересни книги, мисли за хубави неща и имай предвид, че всяка интелектуална дейност, която те кара да се чувстваш добре, прави бременността прекрасен период от живота ти. С други думи гледането на международни новини не се препоръчва. Колкото по-положителни емоции имаш сега, толкова по-здраво и щастливо ще е детето ти после.

* * *

Бременност седмица 1: В началото...
Всичко за бременността

Коментирай