Френските сирена

22.04.2010г. / 15 57ч.
Аз жената
Френските сирена

Френските сирена – така популярни, а и все по-достъпни и откриваеми и в нашите магазини. Добре е да знаем някои любопитни факти.

Французите се бунтуват, защото в последните години ЕС им забрани да правят сирене от непастьоризирано мляко, с оглед на превантивни мерки. За французите, обаче, прочути с изтънчен вкус, разликата е голяма. Факт е, че сиренето, произвеждано от различните френски фирми вече е изцяло и само с пастьоризирано мляко.

Как се ядат различните сирена? Обикновено на масата се сервират 3 до 8 вида сирене, след основното ястие. Поднасят се или само сирене, или придружено със зелена салата и орехови ядки. Започва се с най-леките сирена и се преминава към по-твърдите, а за края се оставят миришещите.

Обикновено сиренето се яде с пресен хляб, най-често багета. За по-твърдите сирена се използва и масло. По-меките се мажат направо.

Яденето на сирена е задължително придружено и от вино – по-често червено.
Бон апети!

* * *

За сиренето Гауда и за другите най-известни сирена
Кое сирене с какво вино …
Любими рецепти със сирене

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Mariq ( преди 12 години )
Освен със орехови ядки ,се поднася и със сушени сливи,сушени смокини,кайсии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар