Д-р Лили Спасова: Децата са най-голямото щастие

26.04.2010г. / 10 23ч.
Джадала Мария
Д-р Лили Спасова: Децата са най-голямото щастие

Д-р Лилия Спасова е педиатър от старата школа. През дългогодишната си практика се е сблъскала с какво ли не. Ето в лежерен разговор с нея някои съвети към младите родители и бъдещи такива по отношение здравето на децата.

Геройство ли е да си жена в днешно време?
В днешно време да си жена е много трудно и отговорно, защото почти всички жени работят и то в професии, в които са наравно с мъжа. Като добри професионалисти, те трябва да си повишават квалификацията и да напредват в професията. Едновременно с това обаче те са също майки и домакини. Удоволствие е да работиш, но и доста трудно, въпреки че много жени се справят.

Споделете любопитни факти от практиката Ви?
В началото на лекарската професия три години и половина работих като селски лекар. Тогава ми се наложи да изродя едно бебе от ромски произход – в мръсна стая сложихме на пода един плет, на който легна родилката. После кръстиха бебето на мое име.

Друг случай - бях на работа в Детска ревматична болница. Едно лято ни пратиха на морски оздравителен детски лагер. Случи се така, че внезапно възникна пожар - гледаме излизат шест горящи факли. Разкрещях се да донесат олио и чисти чаршафи. Изгасихме огъня и тръгнахме към Бургас. Нямаше здраво място по кожата, където да им направя обезболяващи инжекции. Когато пристигнахме и настанихме болните, аз само повтарях да се обадят в София и да повикат специалист от клиниката по изгарянията. После припаднах. От шестимата души двама оживяха, четирима починаха. Това е спомен, който никога няма да изчезне от паметта ми. Като участъков лекар съм спасявала много хора. Веднъж докараха при мен от мина „Чукурово” един работник, ударен от ток. Веднага го заровихме в земята, за да отведем тока от него. За щастие мъжът оживя.

Какво мислите относно модерните начини за отглеждане на деца?
Привърженик съм на новото, но не бива да се забравят и някои стари истини, които важат и до днес. Не одобрявам лечението с хомеопатични лекарства. В крайна сметка при по-сериозни заболявания пак се налага детето да бъде лекувано по стандартния начин.

Винаги съм съветвала младите майки да изградят стриктен режим на малкото дете. От момента на раждането си бебето разбира всичко. От мига, в който се появи на бял свят то желае да си наложи волята. Много добре знае какво иска. Учили са ни, че бебето плаче, когато е гладно, не е подсушено или е нарушен режимът му. Много важно е родителите да издържат първия месец. Някои баби не издържат и веднага щом заплаче бебето, хукват да го взимат на ръце. Хубаво е бебето да плаче по три часа на ден, за да се развиват белите му дробове. Последната дума на медицината е да не се дава на бебето да пие вода, но с това не съм съгласна. Бебето трябва да пие вода.

През първия месец се разрешава кърмене през нощта, но след това коремчето на детето трябва да почине. Никой възрастен не става през нощта да яде. Когато се създаде режим, детето и майката ще спят цялата нощ и възпитанието ще бъде по-лесно.

Друго нещо, което не одобрявам, това са бибероните. Не трябва да се използва биберонът като залъгалка. Когато се налага бебето да се дохранва, това да става не от шише, а с лъжичка. Защото детето свиква да не употребява усилие при ядене и престава да иска да бъде кърмено. През времето на бодърстване е крайно неприемливо да слагаш в устата на бебето залъгалка. Първо е нехигиенично, второ, става деформация на челюстите и на зъбите. Ако някое бебе иска да си смуче пръстчето, се слага ръкавичка. С наблюдение и внимание към детето, ще го откажете от този вреден навик.

Трябва ли децата да се водят на море?
Децата трябва да се водят на море, но след определена възраст. Не може да помъкнете кърмаче на пет-шест месеца на плажа. Разбира се, деца се отглеждат и в крайморските градчета и села, но в домашни условия – не ги водят на пясъка, на брега. Детето трябва да стане поне на година и половина, за да се заведе на плажа и то до 10.00 – 10.30 часа, защото колкото са полезни ултравиолетовите лъчи, толкова са и вредни.

Отговорни ли са днешните млади хора?
Днес много млади се събират, живеят заедно, но не раждат деца. Както те казват „да си поживеем”. Но нали всички живеем, а смисълът не е само в дискотеката.

Когато създадеш дете, трябва да имаш отговорност към него, да го възпитаваш правилно. Децата трябва още от малки да се учат на труд. Четири-петгодишни могат да изхвърлят боклука, ако кофата е на подходящо място и не трябва да се пресича улица. От тази възраст може да го научиш да мие чашки. Ще му сложиш столче пред мивката, да си намокри ръчичките, да знае, че чашата трябва да се измие отвътре и отвън.

Какво ще пожелаете на българските жени?
Младите да се обичат, да имат деца – това е най-голямото щастие. Но след като създадат дете, да бъдат отговорни за неговото правилно отглеждане и възпитание. В последно време сме свидетели на случаи, когато дете наранява друго дето, и то смъртоносно – това означава, че тези деца са изпуснати от родителите, не са възпитавани. Най-важното е, когато младите се съберат, ако има възможност да живеят отделно от възрастните. "Да изядат един килограм сол сами" – както казва поговорката. Да се уважават и да има отстъпки от двете страни.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Деян ( преди 11 години )
@ Ани, 22г., СофияАко не се развият добре, запиши го на плуване или на оперно пеене. Гаранция ще се развият.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Ани ( преди 11 години )
Моето бебе плаче много рядко. Дали ще му се развият хубаво белите дробове така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Ии ( преди 11 години )
Да, Ани, ще му се развият :). Ако бебето ми плачеше по 3 ч. всеки ден - досега щях да съм се обесила 100 пъти. Бебетата се кърмят и през нощта, защото стомахчетата им са малки и не поемат достатъчно количество храна наведнъж.Не съм съгласна с много от казаното в статията. Имам прекрасно отгледано дете на 5 г. да ми е живо и здраво !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар