Бременност

Обувките на бременната жена

22.11.2004г. / 00 00ч.
Аз жената
Обувките на бременната жена

По време на бременността тялото става по-тежко. Уголемяващата се долна част на корема премества центъра на тежестта на тялото по посока напред.

В резултат на това ходенето става несигурно. Тежестта на тялото пада върху предната част на ходилата и ставите на краката се натоварват по-интензивно. Затова трябва да се отдели сериозно внимание на грижите на краката и обувките по време на бременността.

За бременната жена не са подходящи обувки без токчета. Дори и в нормално състояние те могат да предизвикат оформяне на плоско стъпало.

Високите токове също не са подходящи, тъй като засилват несигурността при ходене. Най-подходящи са обувките с широк ток, висок около 3 см. Отпред трябва да бъдат широки и заоблени, а не тесни и заострени.

Много полезни при бременност са упражненията за мускулите на ходилата, които се правят вечер. По този начин ще предотвратят появата на плоско стъпало, а освен това ходилата си почиват по един приятен начин. Извършват се по следния начин :
Поставя се носна кърпа или писалка на пода и жената, седнала на стол, се опитва да ги повдигне ту с единия, ту с другия крак.

Коментирай