Мода

Русе се превърна в модна столица

27.04.2010г. / 13 56ч.
Аз жената
Русе се превърна в модна столица

Само за три дни дунавската перла град Русе успя да се превърне в модна столица на България. В дните 22-24 април в града се проведе "Международен моден форум Русе 2010", който събра дизайнери, модни къщи и водещи текстилни фабрики в страната и чужбина. Целта на модния конгрес бе да покаже, че модна индустрия в България все още съществува и напук на финансовата криза ще продължи да е продуктивна.

Акцент на модния конгрес стана "Конкурсът за млади дизайнери "Ричмарт Иновейшън", който събра студенти по мода от общо шест университета от България, Румъния и Германия. 37 талантливи стилисти показаха свои тематични модели, състезавайки се за голямата награда - "Златна игла 2010" на Академията за мода.

Стартът за всички бе един. Студентите по мода трябваше да представят общо три тоалета с една конкретна концепция, а критериите за оценяване на участниците (оригиналност, актуалност, качество на изработката, креативност), определиха победителите.

Бляскавата статуетка “Златна игла 2010”, грабна талантливият български студент от Националната Художествена академия Николай Божилов. Едва 21-годишен, той стана най-младият носител на престижната награда. Дизайнерът показа стил на световно ниво с темата на своята колекция “Recycling Fashion”, въплъщаваща принципа на рециклиране.

В един общ спектакъл се сляха богатият български фолклор, танцът, модата, мелодията и "Уникалните гласове на България". Модното шоу постави основите на една нова ера в модното представяне. В дефилето на студентските колекции се включиха не само професионални модели, но и танцьорите на фолклорен ансамбъл "Българе". За първа година се прави такъв успешен моден експеримент.

Специални награди от спонсорите бяха раздадени и настудентите Стефания Стефанова, Димитрина Ташева, Ирина Танева, Вяра Малинова, но председателят на авторитетното жури – проф. Любомир Стойков съжали, че не е забол 37 златни игли на реверите на всички участници в конкурса.

 

Модел на победителя в конкурса Николай Божилов.

В рамките на модния форум в Русе бяха организирани редица презентации на български и чуждестранни текстилни фирми, както и няколко арт шопа. Г-н Мартин Йорданов - организатор на Конкурса за млади дизайнери и  собственик на фабриката за производство на мъжки костюми „Топ Мен” -  запозна журналистите с иновативното решение за производство на уникални „Костюми по еталон”.

С няколко модни ревюта на престижни български марки завърши първият по рода си форум в Русе, като смело бе дадена заявка за още много бъдещи спектакли.

Автор на снимките: Антон Марков

* * *

Червените чанти – хит за пролет 2010
Моден бутик отвори Весела Тотева
Мода за мъже, жени и деца
Прическите в медно русо и огнено червено през 2010-а

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Веси ( преди 11 години )
Беше невероятно! Имах удоволствието да бъда там и лично да наблюдавам спектакъла! Дано има повече такива инициативи! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време