Сиренето – тази ценна храна, известна още на древните народи, обогатява и разнообразява трапезата на милиони хора по света. Почти няма национална кухня, в която сиренето да не се използва, защото е и вкусно, и полезно, и здравословно. Концентриран източник е на много хранителни съставки – белтъчини, мазнини, минерални соли и витамини.
Като всяка храна сиренето също изисква да бъде поднасяно по подходящ начин. Неподходящото нарязване на някои видове сирена може да лиши ценителите от удоволствието на вкуса им. Начинът, по който го поднасяме, сполучливата му комбинация с останалите ястия и напитки – всичко това е важно и може да промени нещата, така че сиренето да престане да бъде само и единствено добавка към сандвичи, а да се превърне в търсена и желана съставка за множество ястия и приеми.
През последните години на българския пазар се появиха и продължават да се появяват непрекъснато все нови и нови видове сирена – внос от Италия, Холандия, Германия, Дания, Австрия и Франция, които задоволяват и най-изисканите вкусове. Разнообразието от предлагани сирена е толкова голямо, че на потребителите им е трудно да се ориентират кое за какво могат да използват. Всъщност един голям раздел от кулинарното изкуство е посветен на това как да използваме сиренето, как да го режем, по какъв начин и с какви вина да го поднасяме. С всички тези тънкости, както и с още много други полезни и интересни неща е решила да ни запознае Теодора Пенчева в първата за българския пазар книга посветена на сиренето.
Освен с богатия рецептурник от над 600 ястия, книгата “Готвим със сирена” ще бъде полезна на всеки любител на сирената и с многобройните практически съвети, кулинарни идеи и изкушения.
Страници: 344
Формат: 14/20 см
Корична цена: 9,50 лв.
* * *
Френските сирена
За сиренето Гауда и за другите най-известни сирена
Кое сирене с какво вино …
Любими рецепти със сирене