Всяка домакиня ще признае, кухненските шкафове никога не са достатъчни. Дори и при непрекъснатото подреждане и оптимизиране на пакетите с хранителни продукти в шкафовете никога не цари пълен ред.
Причината е във фините целофанени пликове на боб, леща, фиде, макарон и т.н., които лесно се късат и затова трябва храните да бъдат прехвърляни в кутии. Същото важи и за десетките малки пликченца с подправки, за които трудно намираме място. Ако изброим храните и подправките, които има в един кухненски шкаф на средностатистическата българска домакиня, цифрата ще стигне поне до 30.
Решението е в съхранението и подреждането им по подходящ начин.
1. Всички кухненски шкафове са правоъгълни. Затова трябва да използваме правоъгълни кутии за продуктите. Така най-добре ще уплътним вътрешното пространство. Ако досега сте използвали компотени буркани за тази цел – заменете ги с пластмасови с различна големина и форма.
2. Плитки и дълги кутии могат да се наредят една върху друга. В тях може да съхранявате малки пликчета с подправки, които не използвате много често и за които нямате отделни бурканчета – шоколадови пръчици, индийско орехче, бакпулвер, сухи супи, ванилия и др.
3. Тесни и високи кутии с вместимост 1 кг. са подходящи за брашно, ориз, фиде и макарони. Те застават до плитките.
4. Тесни и по-ниски кутии могат да се сложат една върху друга. Те са с вместимост 1/2 кг.
Ако зад тях остава място, пъхнете макарони или други храни, които използвате веднъж седмично или по-рядко.
Подредени и строени в три редици и три етажа подправки и храни са ви винаги под ръка.
* * *
Хитър начин да измием захабени домакински прибори
Полезни съвети за кухнята
Пролетна свежест в кухнята
Удобна и красива кухня
Ред и красота в кухнята