Анелия Донева: Най-масовият спорт у нас - цигарите, компютърните игри и чалгата

17.05.2010г. / 12 02ч.
Вергиния Генова
Анелия Донева: Най-масовият спорт у нас - цигарите, компютърните игри и чалгата

Представяме ви Анелия Донева, която е майка на две деца и е загрижена за тяхното правилно физическо развитие. Родом от Горна Оряховица, тя е наследила спортния борбен дух от такива спортисти като: Никола Петров, Бончо Генчев, Таня Млеченкова, Цветан Гашевски, Валери Божинов.
Анелия е тренирала хандбал, карате и спортна езда. Съвсем естествено за такъв човек е да иска и децата му да имат същия борбен дух. Затова я попитахме как успява в днешния ден и в голяма София да пренесе спортния живец и у двете си деца.

\n

Вие сте майка на две деца, колко са големи и как успявате да се грижите за физическото им здраве?
Майка съм на 7 годишен син – Константин и на почти 4 годишна дъщеря – Белослава. Никога не съм пренебрегвала важността на движението в живота на децата ми. За мен беше повече от интересно да почна бебешката гимнастика, която се препоръчва за новородените, а именно след 5-тата седмица. Макар и да изглежда наивна, аз вярвах, че тя допринася за добрия им психологически тонус и за по-бързото укрепване на скелета и мускулатурата. И се оказах съвсем права, защото синът ми проходи на 8,5 месеца (за ужас на наблюдаващия го ортопед), а дъщеря ми на 10 месеца. До ден днешен нямаме ден без разходка независимо от времето – дъжд, сняг, 40 градусови жеги, мъгла и бурен вятър. Към това прибавям и морското закаляване лятото и планината през всички сезони. И сега последно го споменавам, но май е най-важно – ненасилственото ХРАНЕНЕ!!!! Не държа нещото, което съм сложила в чинията да бъде изядено нито нацяло, нито наполовина. Колкото и да е хапнато, важното е да е било с апетит и удоволствие.

\n

Достатъчни ли са според Вас часовете по физическо възпитание и спорт в училище?
Категорично НЕ! Два часа седмично по 30-40 минути в контраст с 5-6-те часа, които децата прекарват седнали по чиновете. Според мене е редно всеки ден да има час по някакъв спорт. И във връзка с моите лични спомени от часовете по физическо в училище бих искала да кажа, че децата не бива да бъдат травмирани, подлагани на критики и не дай си боже подигравки, когато не успяват да бъдат добри в някоя дисциплина. Нека им бъде показана красотата и ползата от спорта и да им се даде възможност да практикуват онзи, който им харесва и им се отдава.

\n


Имате ли представа как протичат часовете по физическо на децата Ви и доволна ли сте?
Синът ми е първи клас и техните часове все още са... не мога да определя, но ако кажа, че в момента се учат да правят кълбета напред, сигурно ще добиете представа за какъв „спорт“става въпрос. Честно казано в градината на дъщеря ми има повече часове със спорт – футбол, спортни танци, плуване...

\n

Какви са Вашите предложения в тази връзка?
Бих се радвала, ако нашите деца имат възможност да тренират директно в утвърдените ни школи, но това да е организирано така, че да ги вземат от училище след като са приключили занятия и когато тренировката свърши да ги връщат пак там или вкъщи, с което да помогнат на родителите, които работят до късно и е направо убийствено да си водят децата на тренировки след работа, особено в град като София, в който се прекарва ежедневно около час в задръстванията. Да не говорим, че могат да бъдат водени и директно на състезания като зрители, защото знаем, че няма по-добър мотив да тренираш от това да гледаш как кумирът ти в спорта играе и побеждава. И да видим тогава ще имат ли време да играят игрички пред компа или да зяпат чудатите анимационни филмчета по детските канали?

\n

Спортуват ли децата ви и ако да какво и от колко годишни?
Синът ми тренира 2 години карате в градината. Две години ходи на т. нар. „бяло“училище, т. е. на ски на Витоша. Дъщеря ми е първа група в градината и е записана на спортни танци и плуване. Нямам никакви опасения от плуването подобно на много други родители. Твърдо вярвам, че не само няма да боледува повече от обикновено, а ще се закали.

\n

Какво ви коства това и как успявате да съчетавате работата, домакинските задължения с воденето и вземането на децата от различни мероприятия?
Реално ми коства това, че не мога да запиша нито едното дете, нито другото, където искам, защото нямам физическата възможност да ги водя на тренировки, където искам. Проверих миналата есен за реда и начина да запиша сина ми в ДЮШ на ЦСКА, но тренировките на неговия набор бяха в 13.30 на обяд и... няма кой да го води. Мисля, че часът е избран доста подходящо с оглед на това, че все още на обяд децата не са уморени и могат да тренират, нещо, което в 7 вечерта ще е по-трудно. Но пък кои са тези родители, които могат да заведат децата си в ранния преди обяд на тренировка? Може би ако имаше организиран транспорт на школата...

\n

Има ли масов спорт у нас?
Да, триатлона на цигарите, компютърните игри и чалгата...

\n

Какво можем да направим всички ние като родители, за да спортуват повече децата ни?
Ами лично ние да им покажем какво е това топка и за какво служи; какво е това колело и че педал всъщност не е лоша дума; какво е това шахматна дъска и защо квадратите й са оцветени в различни цветове; какво е това сълзи от гордост и радост, когато златният медал е на гърдите на български спортист и ти, изправен пред телевизора или на живо на стадиона, гледайки как българското знаме се издига най-нависоко, трепериш от вълнение при звученето на българския химн...

\n

Какви видове спорт смятате, че са удачни за Вашите деца и кое Ви спира, за да може да ги запишете на тях?
Определено футболът е любимият спорт на сина ни... няма начин при силно изявена цесекарка-майка и пловдивски ботевист-баща. Към момента синът ми не може да тренира, защото няма кой да го води на тренировки по футбол в ЦСКА. Живот и здраве след 3 години, когато вече самостоятелно може да пътува с градски транспорт, мисля, че ще тренира с удоволствие.
А за дъщеря ми, предвид малката възраст, но силно изявената склонност да се катери по невъзможни места, може би едно скално катерене ще й пасне идеално. Наскоро попаднах на един клуб на пещерняци, които когато не слизат в пещери, обучават децата си в скално катерене. Бях изумена как малки деца се справят с цялото оборудване и техниката на катерене.

\n

Можем ли да смятаме, че спортът е превенция на здравето ни и като такъв трябва да намери по-важно място в програмите на здравното министерство?
Спортът е изключително важна предпоставка както за физическото, така и за психическото здраве. Наравно с възможностите му да развива човешкото тяло, той учи човек на търпение, на труд, на последователност и калява силни характери. Що се отнася до програмите на здравното министерство, аз съм песимист – имам чувството, че там 12 месеца в година се мъдри рамката на здравния договор за идната година. Аз мисля, че спортното министерство в лицето на Свилен Нейков трябва да работи в много тясна връзка със здравното. Не може съпругът на олимпийската ни шампионка по гребане и баща на двама синове да не е наясно как спортът се отразява на здравето.

\n


Вие лично намирате ли време да спортувате?
Единствено вкъщи на степера, който съм си купила. Много пъти съм си мислила вечер след работа да ходя на фитнес или плуване, но това означава още 2 часа, които няма да прекарам с децата, прибавени към изминалите осем от работния ден вече става много. Виж, ако имаше начин докато аз ходя на фитнес, танци или плуване да има същите занимания за децата ми и да спортуваме заедно, това би заздравило връзката ни още повече. Има много майки с малки бебенца, които със сигурност биха искали да спортуват едно, за да си върнат формата отпреди бременността и второ, за да правят нещо различно от ежедневието в „паралелната“вселена на майчинството. Но аз поне не знам за такъв спортен клуб в София, в който да има детски или бебешки кът, където да повериш бебето си за час, а ти да поспортуваш, че и да ти е достъпно финансово.

\n


Пожелайте нещо на читателите на аз-жената?
На всички читателки на аз-жената ми се ще да пожелая да бъдат борбени и себеуверени. Защото човек печели уважение не с мълчанието си и дистанцирането от проблеми и инициативи, а с действията си и личния пример. Всъщност не е трудно да си жена и да бъдеш силна в същото време.

\n

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Анелия ( преди 11 години )
Иглика, Дияна, благодаря ви за хубавите думи. Радвам се, че сте открили и своите мисли в моите отговори.Г-н Ташков, може би ако бяхте се обосновали, щяхте и право да имате.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Дияна ( преди 11 години )
Госпожо Донева, възхитена съм от размислите Ви и духа Ви! Дано да стават повече хората като Вас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Иглика ( преди 11 години )
Има истина в думите ?. Спомням си, че на мен ми бяха много неприятни часовете по физическо в училище, защото учителките правеха обидни коментари и защото, въпреки, че исках да се включвам в игрите, много-много не ми обръщаха внимание. Ташков, за вас може Донева да е "еснафина", обаче очевидно не е чалголюбителка и обръща внимание на децата си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Петър ( преди 11 години )
Малий, ужас. Като четох мислите на г-жа Донева се сетих за една дума на Радой Ралин - еснафинес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар