Мода

Как да изберем модерни и удобни сандали

17.05.2010г. / 16 33ч.
Ивет Лолова
Как да изберем модерни и удобни сандали

Обикновено избираме обувки по цената, цвета, модата и на последно място по удобство. Често пъти прилагателните модерни и удобни много трудно, почти невъзможно се съчетават със съществителното обувки.

Ето някои правила, които ще ви помогнат.

1. Ако купувате сандали, вземете си с половин номер по-големи. Иначе при ходене палецът ви ще стъпва на ръба на обувката и даже ще излиза от нея. Тъй като вече фирмите не правят половинки номера и работят с различни по размер калъпи, изходът е да пробвате различни модели, докато намерите вашия.

2. Въпреки разпространения мит новата обувка не бива да ви стиска и не се разпъва от носене. Затова не си купувайте малки обувки, а търсете вашия точен номер.

3. Носът на сандала трябва да бъде закръглен и достатъчно широк, за да има място за пръстите.

4. Сводът на обувката трябва да бъде мек и добре да поддържа свода на крака. Може да си купите и да си залепите допълнителна лепенка за свод.

5. Широки каишки – задължително трябва да бъдат по-широки от 1 см. На витрината и на снимките обувките с тесни каишки изглеждат толкова секси, но на практика от дългото ходене или стоене права, те се впиват болезнено в кожата, а от триенето дори могат да направят рани.

6. По възможност избирайте сандали с отворени пръсти и странична част, но със затворена пета. Този модел ще ви гарантира стабилност на походката и минимални рискове от изкълчване на глезена.

7. Токчето – оптималната височина е между 3 и 5 см. Ако носите по-високи токове повече от 10 часа на ден, може да се разболеете от остеохондроза*. Обувките на платформа може да ви докарат застой на кръвта, а съвсем без ток – плоскостъпие.

Търсенето на обувки за някои жени е истинско мъчение и изпитание на нервите. Някои носят малък номер, други голям, едни имат тесен крак, други – широк. Затова понякога меренето продължава с дни. Но с малко повече обикаляне по магазините и може би компромис относно най-модерния цвят в момента, ще си изберете едновременно удобни и хитови сандали.

* Остеохондроза – Медицинската енциклопедия дава следното определение: разпространено дистрофическо заболяване на гръбначния стълб, характерно с поражение на междупрешленните дискове с последващо поражение на междупрешленните стави и свързващия апарат на гръбнака. Наричат я още ревматизъм и радикулит.

* * *

Съвети за носене на сандали
Носим модерни и неудобни обувки
Как да си изберете обувки
Какво да гледаме, когато купуваме обувки?

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
моника ( преди 11 години )
Имам голям проблем с намирането на удобни обувки. Нося номер 34.5. При социализма имаше половинки номера и беше по-лесно. Сега няма вече. Освен това от всяка серия модел идват само по един чифт от всеки номер. 35 свършват много бързо. Така че като вляза в магазин за обувки първо питам имате ли 35 и тогава се опитвам да харесам модела. много често обаче си излизам без обувки. или правя непрекъснато компромиси с вкуса си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Светла ( преди 11 години )
Тези на снимката са страхотни!Знаете ли къде мога да ги намеря и да си ги купя?Дайте повече инфо,моля ви!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Алия ( преди 11 години )
Тези каишки сигурно добре държат крака, проблемът е, че каишката около глезена оптически скъсява крака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Ивет Лолова ( преди 11 години )
За съжаление сандалите не са от България. За още по-голямо съжаление и аз не съм виждала такива модели тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар