Бременност

Начинът на раждане оказва влияние върху целия човешки живот

31.05.2010г. / 12 26ч.
Аз жената
Начинът на раждане оказва влияние върху целия човешки живот

Начинът, по който раждаме децата си, оказва влияние върху целия ни живот по-нататък и оставя траен психоемоционален отпечатък както върху майката, така и върху новороденото. Това е акцентът в темите на първата международна конференция за раждане и акушерство „Раждане с любов и мъдрост“, която се проведе на 29 и 30 май в София.

Съвременните научни изследвания потвърждават, че начинът, по който протича раждането, оказва огромно влияние не само на физическото здраве, но и на психическото и социално благополучие на майката и детето, както в краткосрочен, така и в дългосрочен план. Ето защо е изключително важно практиките, които се прилагат в областта на родилната помощ, да се базират на научни доказателства и факти, за да бъдат в най-добър интерес на майката и детето.

Раждането е основно човешко право, цивилизационен избор, който трябва да направим с много отговорност и информираност. Нужно е да обръщаме повече внимание на емоционалните нужди на раждащата жена и нейното бебе и да направим прехода от технократски към холистичен подход в акушерството и родилната помощ. Въпреки че цезаровото сечение става все по-лесна, достъпна и бърза интервенция и тенденцията е все повече жени у нас и по света да избират този начин на раждане, имаме сериозни основания да се съмняваме в ползите от широкото му прилагане. Това са само някои от изводите, които международните специалисти, лектори на конференцията, споделиха с участниците.

„Целта на конференцията е да подчертаем необходимостта от преосмисляне и промяна на прилаганите практики в областта на родилната помощ и въвеждане на нови критерии за оценка на практиките в съвременното акушерство. Надяваме се, че темите, които засягаме, ще помогнат за по-доброто разбиране на процеса на раждането и ключовите потребности на раждащите жени и техните бебета“, заяви Олга Дукат, председател на сдружение „Естествено“, един от организаторите на конференцията.

Говорители на конференцията са някои от най-известните защитници на естественото раждане в цял свят, като д-р Мишел Оден, Елизабет Дейвис, Джен Тритън и много други. Конференцията е организирана от Сдружение „Естествено“ и Фондация „Житно Зърно“ с подкрепата на ENCA (The European Network of Childbirth Associations), Midwifery today и Софийски Университет „Св. Климент Охридски“, Факултет по Педагогика.

* * *

Родители за Естествено
Световна седмица на естественото раждане
Колко струва да родиш дете?
Естественото раждане: първият подарък за бебето

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
dobi ( преди 11 години )
iskam ama po-burzichko da mi izpratite otgovor na e-maila na vuprosa:tui kato s priqtelq mi napravixme kra4kata za dete i tui kato trqbva da chakam da mi doide do kraq na meseca,za da vidq da li sum bremenna na men ne mi se chaka i nai-veche iskam da znam sled poloviq akt(sled kato se e izpraznil v men)kolko vreme trqbva da mine,za da si napravq test.Az znam,che gore-doly trqbva da minat 10-15 dn.Taka li e i ako moje po-burzo,che nqmam turpenie da vidq otgovora na testa.Mnogo Vi blagodarq,chakam...........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар