Тя, звездата

Олга Дукат: Родителството е роля, в която нямаме право да се проваляме

07.06.2010г. / 09 39ч.
Джадала Мария
Олга Дукат: Родителството е роля, в която нямаме право да се проваляме

Олга Дукат е председател на Сдружение „Естествено“, консултант по кърмене към Националния комитет по кърмене. Майка на две деца. В практиката си използва и своя личен опит от отглеждането на двете си деца. Ето какво сподели тя с читателите на Az-jenata.bg.

\n

Разкажете ни кога и как се роди идеята за „Естествено“?
Всичко започна от малка групичка майки. Запознахме се във форума за родители bg-mamma, а това което ни свърза, беше стремежът да отглеждаме децата си природосъобразно. Видяхме, че имаме много общи неща – желанието за естествено раждане с минимум медицински интервенции, кърменето, привързаното родителство, отглеждането на децата, възпитанието им. Винаги, когато си говорехме, си казвахме как няма достатъчно информация по тези въпроси на български език. Затова решихме да направим сайта www.estestveno.com. Неговото официално откриване беше декември 2007 година. Тогава бях в напреднала бременност и се подготвях за раждането на втория ми син Александър. Голяма част от материалите в сайта беше посветена на темата за естественото активно раждане, защото вярваме, че това е най-добрият избор и за майката и за бебето. След създаването на сайта доста хора-съмишленици започнаха да ни пишат. Започнахме да организираме срещи за родители на различни теми – за раждането, кърменето, отглеждането на бебето, възпитанието, здравословния начин на живот, екологията и други. Така постепенно се създаде кръг от съмишленици. Започнахме по-сериозните инициативи след моето второ раждане, което се провали и не беше по естествен път.

\n

Това раждане ме научи на много неща. Колкото и парадоксално да звучи, след него още повече повярвах в удивителните сили на природата, дадох си сметка колко е важна подкрепата по време на раждането и станах още по-скептична към съвременните медицински технологии. Почувствах, че ще мога да преодолея травмата от проваленото раждане, единствено ако трансформирам този негативен опит в нещо положително. Споделих намеренията си със страхотните майки от „Естествено“, част от които са имали сходни преживявания, и така започна информационната ни кампания в подкрепа на активното раждане.

\n

Целта на тази кампания е да промени нагласите на обществото спрямо раждането – това е нормален физиологичен процес, а не сложен медицински проблем, от който само лекарите разбират, както масово се вярва. Другата цел на тази кампания е да привлече вниманието към някои проблеми, които съществуват в сферата на акушерството и гинекологията в момента. Тази кампания и другите ни инициативи, ни накараха да учредим сдружение, за да имаме основание да провеждаме още по-активна дейност и да търсим широка обществена подкрепа. Постепенно дейността ни се развиваше – започнахме диалог с Министерството на здравеопазването и с лекарите за проблемите на родилната помощ в България, установихме много ценни контакти и намерихме подкрепата на организации в страната и в чужбина, стартирахме курсове за бъдещи майки, много нови хора се присъединиха към нас, оформи се екип от специалисти. Разбира се, има още много дълъг път да се извърви.

Трудно ли е у нас да се раждат и отглеждат деца естествено
?
Да, трудно е. За да роди естествено една жена трябва да е не само добре подготвена, но и да има подкрепата на хората около нея, на обществото. У нас все още няма достатъчно информация за предимствата на естественото раждане, както и за рисковете на медицинските интервенции и цезаровото сечение. Жените непрекъснато чуват истории за това колко болезнено и мъчително е раждането. В стремежа си да избегнат болката, пропускат удовлетворението, радостта, което едно естествено раждане носи, контакта с бебето веднага след раждане. Лекарите от своя страна са склонни да управляват естествения процес на раждането, да се намесват в хода му, да го предизвикват и ускоряват с помощта на медикаменти и други интервенции. Техниката и прилаганите рутинни процедури водят след себе си други, създавайки зависимост от медицинската апаратура, която намалява увереността на жената във вродената й способност да роди без намеса. Когато възникнат проблеми, тя се чувства предадена от своето тяло, без да съзнава, че голяма част от усложненията и болката се дължат на стреса от болничната среда и каскадата от неуместни интервенции. Често лекарите предпочитат секциото като по-бързо и по-предсказуемо и постепенно губят квалификацията си да помагат при усложнения при нормално раждане.

\n

Естественото отглеждане на детето е трудно поради същите причини – липсата на адекватна информация и подкрепа от обществото. Освен това да бъдеш близо до детето си и да участваш пълноценно в живота му изисква много енергия и време. Цялата система сякаш ни насърчава да се отделяме от децата си колкото се може по-рано – да се върнем на работа, да поверим детето на гледачка, да го дадем в детско заведение. Внушават ни, че професионалистите – педагозите и лекарите знаят по-добре от нас от какво имат нужда децата ни. Трудно е да бъдеш в хармония с природата, защото сме се отдалечили прекалено много от нея. За щастие през последните години има все повече и повече информирани и отговорни родители.

Къде срещате най-голяма съпротива и къде – разбиране
?
Най-много съпротива срещаме от страна на акушер-гинеколозите. Това е така, защото действащите в момента практики и процедури на родилната и следродилна помощ у нас се различават значително от практиките в развитите държави, както и препоръките на Световната здравна организация и други здравни организации. Някои практики, които са доказано полезни и трябва да бъдат насърчавани, не се прилагат в българските болнични заведения. Същевременно масово се прилагат някои практики, които са категорично вредни и трябва да бъдат елиминирани и такива, за които не съществуват достатъчни доказателства в подкрепа на ясната им препоръка и които трябва да бъдат използвани предпазливо. Нашата кампания поставя под съмнение сегашния начин на работа и имаме разногласия с лекарите по много въпроси. Положителното е, че тече конструктивен диалог и се търсят решения за подобряване на ситуацията. За голяма наша радост срещаме много голяма подкрепа сред акушерките, сред неправителствени организации в България и в чужбина и, разбира се, сред майките.

\n

Мисията ви е просветителска. Какво правите, за да достигнат идеите ви до по-широк кръг хора?
С цел популяризиране на дейността на Сдружението подготвяме и разпространяваме редица информационни материали – брошури, преводни и авторски статии на различни теми за печатни издания и интернет страницата на Сдружението. През последните две години са осъществени множество медийни участия на членове от Сдружението по темата – телевизия, радио, вестници и списания, интернет. Сайтът ни редовно се обновява с нови материали, създадохме и група във Facebook и започнахме редовно публикуване на информация там. Редовно организираме срещи, курсове, конференции, прожекции на филми и други мероприятия, насочени към родители и към медицински лица.

\n

Какво мислите за раждането в домашна среда?
Смятам, че при една нормално протекла и редовно наблюдавана бременност, с правилно предлежание на бебето, от нищо не се налага раждането да се случи в болнична обстановка. Разбира се, изключително важно е на него да присъства подготвено медицинско лице, както и да има готовност за бърз транспорт в близка болница.
Има изследвания, които доказват, че при нискорисковите бременности домашното раждане е също толкова безопасно, колкото и болничното, ако не и повече. Така описаното домашно раждане има много предимства – по-малка вероятност от интервенции, по-малък стрес за майката, по-малък риск от инфекция, присъствие и подкрепа от близки хора, незабавен контакт с бебето. Така че подкрепям домашното раждане и подкрепям правото на избор на всяка жена. Домашното раждане е опция в повечето развити държави, за съжаление в България нямаме този избор. Домашното раждане не е законово регламентирано, а лекарят или акушерката, които биха се съгласили да присъстват на или да водят подобно раждане са подсъдни. Твърдо „за“ раждането в болнично заведение, когато бременността е рискова – установено е заболяване на майката или бебето; бебето е в седалищно или някакво друго неоптимално предлежание; раждане на близнаци; бебето е заченато след лечение на стерилитет; има проблеми с плацентата или съмнение, че бебето не се снабдява оптимално с кръв и кислород и т. н.

\n

Кое е най-важното, на което искате да научите собствените си деца?
Аз имам две момчета, така че няма да им послужат моите знания и опит за раждането и кърменето. Искам да ги науча да бъдат уверени в себе си, да търсят своя път, без да се осланят на общоприетите норми, да са искрени пред другите и пред себе си, да се развиват и да се учат цял живот, независимо в каква област ще работят. Бих искала също да ги науча на постоянство и търпение.

\n

За какво мечтаете?
Мечтая повече майки да могат да изпитат радостта от естественото раждане, да се насладят на кърменето и родителството, без да им се налага да се борят с цялата система за това.

\n

Вашият поздрав за нашите читателки.
Родителството е роля, в която нямаме право да се проваляме. Нека да бъдем информирани и отговорни, за да направим избор, който да бъде в най-добър интерес на децата ни.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
LOLcat ( преди 11 години )
Не ми харесва изразът "раждането се провали". Както и- раждането не е медицински случай, след като именно медицината я е спасила и двата пъти. Сега третото го роди в хотел във Велико Търново.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
лина ( преди 11 години )
имайте предвид, че самата тя и двете си деца е раждала секцио.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
bora ( преди 11 години )
Тая е ненормална. Кара хората да се мъчат както животни не се мъчат. Лъже ги, че естественото било много хубаво и че секциото било лошо. Мазохистка за лудницата. Каква радост бе жено, това е най-страшното и тежко нещо на света. С радост бих го избегнала като фатално за живота ми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар