Здраве и красота

Как да излъжем апетита при лунна или друга диета

07.06.2010г. / 16 58ч.
Аз жената
Как да излъжем апетита при лунна или друга диета

Имаш да ядеш цял един живот! В сравнение с това какво са няколко дни на диета!

Има дами, които са почитатели на лунната диета и я спазват стриктно всеки месец. Други през тридесет дни или сезонно си определят ден за разтоварване, през който пият само чай и който не е свързан с фазите на луната. Виолета Господинова има 30-годишен опит с плодово-чаения режим и по-малък с лунната диета. Ето какво сподели тя за читателите на Az-jenata.bg.

Как се прави разтоварващ от храната ден или дни?
Задължително е разтоварващият ден в началото да е само един. И аз така съм започнала, но имам 30 годишен опит в това. Когато човек практикува гладуване, опознава реакциите на своя организъм. Зная как да реагирам и какво да предприема. Не препоръчвам на никого да започва дълго гладуване без познания и надзор от вещо лице. От изключително важно значение е и захранването след това. При неправилно захранване се опорочава самото гладуване и вместо полза може да има сериозна вреда.

Трябва ли един ден предварително да започнем подготовка за режима?
Да, добре е да се намали храната един-два дни преди започване на режима. Така организмът се адаптира по-лесно. Но това важи само за по-дълъг пост или плодова диета. Ако е само за един ден, подготовка не е необходима. Захранването винаги се прави сутрин, а не вечер. Ако по време на тези режими се усети дискомфорт, е добре да се прекрати и да се опита след време. Добре е и когато се гладува, да има още някой, който го прави - действа подкрепящо.

Трябва ли да потърсим мнението на лекар, преди да започнем повече от един разтоварващ ден?
Не мога да дам еднозначен отговор. Веднъж една известна диетоложка каза, че след едноседмично гладуване започва самосмилане на органи. Това са толкова абсурдни твърдения!

Правили ли сте лунна диета?
Да, правила съм лунни дни, но не често. Не мога да преценя дали отслабвам повече при лунуването или в произволно избран ден.

Как може да излъжем апетита при лунна или друга диета?
При мен справянето с апетита вече е до психическа нагласа. При гладуване най-трудни са първите три дни, после апетитът изчезва. Пия вода, щом усетя глад, така се отмива стомашният сок от стомаха. Специалистите в това отношение твърдят, че при гладуване главоболие се получава, ако има затлачване в дебелото черво. Пълно гладуване само на вода или чай е немислимо без промивка на дебело черво. За някои това звучи неприятно, но вътрешната чистота е по-важна от външната. (Бел. ред. Това е по системата йога). И още нещо за апетита - повтаряш си, че имаш да ядеш цял един живот - какво са само няколко дни!

* * *

Всичко за диетите - на едно място
Как да слабеем от любимия шоколад
Няма ли край това диетично хранене

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Roxy ( преди 11 години )
Вече няколко пъти го правя това с лунната диета. Най-кошмарен ми беше първия път. Тогава наистина бях безумно изтощена. После разбрах, че като се чувствам много гладна и изтощена мога да пия плодов сок. Е, най-често е на Капи, а не прясно изцеден, защото не винаги имам възможности през деня да си приготвям сокче. Обаче забелязах, че така килограмите се свалят много бавно. За 1 месец само 2 кг. Някой ще ми каже ли колко се свалят нормално, за да знам има ли смисъл да продължавам. То от една страна е хубаво, че не се сваля ударно, защото всички знаем за йо-йо ефекта, но от друга дори не съм сигурна изобщо правя ли нещо или просто си внушавам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Кети ( преди 11 години )
Здравейте!Аз също искам да споделя опита си (за сега успешен) с отслабването. От февруари всяка седмица правя по 1 плодово-зеленчуков ден. В този ден ( за мен е вторник) пия 3-4 чая с мед и много течности, хапвам си разнообразни плодове, а вечер съм на салата по избор. Отслабването е бавно, но трайно. Съчетавам го и с почти ежедневно 40- минутно каране на велоергометър.Така свалих 9 кг, а дъщеря ми 10 (тя започна и по- късно).Така, че мили дами, не се отчайвайте, а бъдете търпеливи и резултатът ще бъде налице!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
dida ( преди 11 години )
Това хранително разтоварване го правя от няколко години по препоръка на ендокринолога ми,но на всеки 3 месеца.По една седмица съм на плодове и зеленчуци.Нямам кръвно,кръвната захар ми е нормална,поддържа се и теглото по този начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар