Свободно време

Не сме най-нещастния народ, според Хорхе Букай

08.06.2010г. / 14 50ч.
Мария Дуковска
Не сме най-нещастния народ, според Хорхе Букай

"Твърдението, че сте най-нещастния народ, не е вярно. Чувал съм го поне в 22 страни, в които съм бил", сподели с усмивка световноизвестният писател и психолог Хорхе Букай, на специална пресконференция в София. Авторът на книгите "Нека ти разкажа" и "Приказки за размисъл", пристигна в България по покана на издателство "Хермес".

Аржентинският писател сподели пред журналистите, че е изключително щастлив, че се намира в България, която за него е една много изненадваща страна. За последните две години, от неизвестен автор у нас, Хорхе Букай се превърна в един от най-продаваните и харесвани. Това се дължи най-вече на факта, че книгите му са своеобразен наръчник, който ни води по пътя на себепознанието и намиране на удовлетворение у нас самите. Макар творбите му да не са автобиографични, писателят признава, че повечето от разказаните в тях истории, са истински. "Всеки писател пише за себе си, дори и да не го съзнава. Това е нормално и се нарича от психолозите проекция", сподели Букай.

На зададен му въпрос дали смята, че книгите му се продават у нас толкова добре, защото се определяме като най-нещастни и неудовлетворени от живота си, Хорхе първоначално се засмя. Но после отговори, че ако трябва да е сериозен и това е вярно, то той не би искал да продаде и една книга повече тук. Според него, повечето нации в Източна Европа се самоопределят като неудовлетворени, но това се дължи на историята ни в последните години.

Хорхе Букай е автор на над 20 книги, преведени на над 20 езика, което го прави един от най-четените писатели на нашето време. Само през 2008 г. 8 от книгите му се появяват в световните класации за бестселъри, което е феноменален успех. Особено популярен е авторът в страни като САЩ, Мексико, Бразилия, Чили, Аржентина, а в последните години името му нашумя и в Испания, Германия и други европейски държави. Авторът ще  остане в страната ни до 13 юни и ще се срещне с хилядите си почитатели в София, Пловдив и Стара Загора.

Премиерата на романа му „Да се обичаме с отворени очи” ще се състои в три български града: София – 9 юни 2010 г. от 19 ч. в книжарница „Хеликон Витоша”; Пловдив – 10 юни 2010 г. от 18 ч. в книжарница „Хермес” - ул. „Патриарх Евтимий” 12 ; Стара Загора – 12 юни 2010 г. от 11 ч. в библиотека „Захарий Княжески”. Хорхе Букай ще е специален гост и на литературния фестивал „Пловдив чете”, който ще се проведе в периода 9 – 13 юни 2010 г.

***
Активирай гения в теб
„Американски тетрадки“ – стихосбирка от Пейчо Кънев
“Любовта отвъд думите” – Патриша Лав, Стивън Стосни

Коментирай