Здраве и красота

Слънчогледово олио воюва със зехтина

11.06.2010г. / 09 33ч.
Ивет Лолова
Слънчогледово олио воюва със зехтина

Не е задължително да кажете: „Сбогом завинаги!“ на пържените картофи, тиквички, кашкавал и сирене пане, чушки бюрек, картофени кюфтета, пържени филии, мекици и др., Просто ги яжте веднъж месечно! Съветът е не само здравословен, но и икономически изгоден.

Слънчогледовото олио е най-масово използваното олио в България. Причината е в достъпната му цена. Преглед по някои софийски магазини показа, че най-евтино олио може да си купите 1 л – 1,50 лв. в един от хипермаркетите в жк. „Младост“. Малките магазинчета не могат да си позволят такава цена, и в тях най-често ще намерите олио около 2.60 лв.

Ето за колко се продава един литър слънчогледово олио – 1,50, 1,99,2.25, 2,35, 2,59, 2,65, 2,90 лв.

По щандовете на големите магазини ще намерите още: без холестерол – 1,59 лв. (което е абсурдна формулировка, защото холестеролът се съдържа само в храните от животински произход); с аромат на орехи – 14,49 лв., с вкус на чили – 9,69 лв. и с аромат на лимон – 9,69 лв. Както може да се види, цената им е повече от десет пъти по-скъпа.

Най-добрата мазнина за пържене е зехтинът, фъстъченото, което е близко по състав до него, кокосовото и оризовото олио. Тези видове олио достигат много бавно точката на горене или моментът, в който олиото изгаря и отделя токсични вещества.

Кокосовото масло е едно от най-скъпите – 250 г струва около 3,50 лв., оризовото олио – 0,500 л е 8,95, фъстъчено – 9,69, зехтин – между 7,00 и 13,00 лв. за литър.

Цената на олиото от гроздови семки се приближава до тази на зехтина (1 л е 10,69 лв.), което значи, че нищо не ни пречи да си купим другия път за салатите.

\n

Що се отнася до качеството – сигурно всяка домакиня има предпочитана марка и цена. Но и цената има значение. И все пак – най-много мазнина се изразходва при пърженето. Затова ако преразгледаме месечното домашно меню и сведем пържените храни до 1-2 пъти седмично, тогава имаме шанс да се вместим в семейния бюджет.

И тъй като днешният купувач е добре информиран, а магазините предлагат голямо разнообразие от марки и видове – войната на щандовете за растителни мазнини продължава.

* * *

Зехтин – шест пъти по-скъп от олиото
Цените на маслото и маргарина
Какво ядете – масло или маргарин?

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
Ивайло ( преди 11 години )
Да пържите със зехтин е най-голямата глупост. Със зехтин НЕ се пържи, при висока температура той става обикновено вредно олио, само дето сте платили много повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Darina ( преди 11 години )
ni6to ob6to ednoto s drugoto ne moge i da stava sravnenie s maslinenoto olio
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Мария ( преди 11 години )
Искам да отбележа, че полезните олиго киселини в зехтина са около 82% срещу ок.12% за слънчогледовото олио, а и ако сте пробвали да пържите със зехтин сигурно сте се убедили, че ви стига за много повече време и не се поема от зеленчуците и месата, сиреч хем здравословно хем почти на същата цена. Да не говорим, че рапицата първа бива изкупувана у нас, а да сте забелязали да се продава рапично олио? Е тогава къде го влагат? И да не ми обясняват, че се ползва само за биодизел...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Denica ( преди 11 години )
изключително некомпетентна статия, пълна с много невярности
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
violeta ( преди 11 години )
0 rate up comment 0 rate down comment
Istvan ( преди 11 години )
Zdraveite!Ungarski firmi sa zainteresovani da kupuvat slanchogledovo olio ot Bulgaria. Bihte-li dali na nas kontakti na nai golimite firmi proizvejdashti olioto. Blagodaria vi za pomoshta.S Uvajenie:Istvan CherepeshSavetnik po targovia mejdu Ungaria-Bulgaria
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
dida ( преди 11 години )
От 18 год.употребявам единнствено и само маслинено олио.А за пържене-царевично олио.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време