Бременност

Бременност седмица 24: Дишай, бебче!

14.06.2010г. / 16 37ч.
Аз жената
Бременност седмица 24: Дишай, бебче!


Продължава от Бременност седмица 23: Внимание: танцуващо бебе!

 

Бебе: Това е още една важна седмица за твоето бебе! Само погледни списъка със задачи за предстоящите дни: 1) уши – готови; 2) нокти – готови; 3) (ако е момче) тестиси – за 3-4 дни ще слязат от коремната стена в скротума; 4) белодробни стени – секретират повърхностно активни вещества. Това е вид мазнина, чиято основна задача е да подпомогне белите дробове, когато се пълнят с въздух. Все още бебето диша в амниотичната течност, подготвяйки дробовете за живота с кислород извън матката. До края на тази седмица детето ти ще тежи близо 900 г.

Мама: Малкият човек се движи (върти се, рита, прави пируети, трепти и дори танцува кан-кан) и ако през тази седмица някой пипне корема ти, ще се доближи поне малко до онова, което ти усещаш. Може би си забелязала, че непознатите смятат бременното коремче за публична собственост и все искат да го докосват. Ако това те дразни, просто кажи „Моля ви, най-малкото, което може да направите е да ме попитате преди да докоснете тялото ми“.
Страшните неща, които трябва да имаш предвид: опасността от прееклампсия по време на бременността е значително повишена, характеризира се с отоци по ръцете и лицето, бързо увеличаване на теглото, главоболие или болки в стомаха. Подуването е често срещано по време на бременността, но трябва да се следи внимателно, тъй като внезапна поява на оток на лицето и ръцете може да е причина за тревога. Поискай повече информация от своя лекар. Прееклампсията може да се диагностицира и при високо кръвно налягане и наличието на определени белтъчни вещества в урината. Все пак високото кръвно само по себе си не означава задължително прееклампсия, но е добре да се проследява през бременността. При прееклампсия плацентата не може да получава достатъчно кръв, а това води до недостиг на хранителни вещества и кислород за бебето и ниско тегло на новороденото.

* * *

Бременност седмица 1: В началото...
Всичко за бременността

Коментирай