Свободно време

Кораловочервено – цвят, който говори за страсти

28.06.2010г. / 11 14ч.
Аз жената
Кораловочервено – цвят, който говори за страсти

Италия, краят на Втората световна война. Ернестина и Ренато Корти имат четири деца – две момчета и две момичета, които възпитават с много любов и топлота. Времето минава, а бурните събития в страната оставят своя белег върху семейство Корти. Въртележката на живота понася всички в своя вихър...
Лиляна Корти живее по правилата, които й налага времето – омъжва се за порядъчен мъж, става майка, създава семейство и живее „едно стъпало по-ниско от мъжа“. После започва да живее по свои правила и започва да гради кариера на адвокат. Нейната дързост й струва скъпо – младата Лиляна се бори със зъби и нокти, за да докаже на всички, че е изключително талантлива, и никога не отстъпва назад. В същото време тя не изневерява на себе си, нито на семейството си.

Италианската авторка Звева Модиняни е позната на българските читатели с романа си „Закуска в полунощ“. Увлекателният и жив разказ „Кораловочервено“ е житейско пътешествие, което трае половин век. През очите на Лиляна виждаме предизвикателствата, копнежите и болките, които съпътстват всеки, осмелил се да бъде себе си. Талантът на Модиняни е в умението й да вижда необикновеното във всяка обикновена човешка история, да превръща всеки човек в специален.

Още с първия си роман – Зеленооката Анна – Звева Казати Модиняни се налага като изключителен разказвач. Тиражът е триста хиляди. За Италия, където една успешна книга трудно надхвърля петдесет хиляди, успехът е небивал. Тя е известен журналист. Родена е в Милано, където живее и до сега, заедно с храбрия си дакел. Самата тя разказва за себе си: имам две деца, приличен брой роднини, няколко прекрасни приятели, които ме приемат с безкрайно търпение, две-три сърдечни приятелки, с които често се караме заради удоволствието да се сдобрим. Харесвам домашните торти, сантименталните филми, песните на Паоло Конте и Франк Синатра. Не понасям тенджери под налягане и арогантни хора.
След успеха на първата книга следват още седемнадесет романа, преведени в повече от шестнадесет държави, между които Франция, Германия, Испания, Полша, Унгария, Русия. Продадени са десет милиона екземпляра.
Книгите на Звева Казати Модиняни са написани със завидно майсторство и се четат на един дъх. Героините й са силни жени, които успяват да се преборят за своето щастие в един не особено галантен свят. Топлината на човешките отношения, силата на любовта, значението на семейната подкрепа – това са темите, които превръщат романите на Модиняни в бестселъри не само за жените. Както казва тя: Мъжете също говорят за любов.
И още една тайна, в която според Звева се крие успехът на нейните книги: винаги имам предвид думите на Пинокио – в края на историята добрите трябва да бъдат наградени, а лошите наказани.
Очевидно рецептата е точна, защото всяка нова книга на Модиняни бие рекордите по продажби, като успехът удивлява единствено самата Модиняни. Не искам никого да поучавам, а мнението, което ме интересува, е това на моите читатели.
Навярно това е и най-прекият път към техните сърца.

Звева Модиняни – „Кораловочервено“
320 стр.
Корична цена: 9 лв.

* * *

„Денят не си личи от сутринта“ – Катрин Елиът
Бляскавият свят на знаменитостите представен в книгата „Ейнджъл“ на Кейти Прайс
„Нежна империя“ – Лулу Тейлър

Коментирай