Продукти:
2стръка зелен лук
500 г гъби
40 г масло, сол, млян черен пипер
1/2 връзка естрагон
120мл сухо вино
риба тон, количество по желание
лимонов сок, по желание
готварска сметана
Приготвяне:
Нарязваме на ситно лука и гъбите. В по висок съд задушаваме лука в маслото, след което добавяме и гъбите. Пържим около 5мин. на силен огън, после посоляваме и поръсваме с черен пипер. Нарязваме на ситно и естрагона като сме заделили няколко парченца на страна. Заливаме гъбите с виното, наръсваме с естрагона и оставяме върху огъня още 5 мин. Приготвените парчета риба тон поливаме с лимонов сок, сол и черен пипер и полагаме върху гъбите. Захлупваме и задушаваме на среден огън около 8мин. След като извадим рибата и гъбите в гореща чиния и държим на топло, добавяме и сметаната към останалия сос и без да изключваме огъня бъркаме докато леко се сгъсти. Заливаме рибата със соса, украсяваме с останалите листенца естрагон и гарнираме със задушен ориз.
Рецептата е от конкурса Най-добрата рецепта с риба тон
* * *