Тя, звездата

Катя Каменарова: Гражданското ни общество е пасивно

05.07.2010г. / 10 41ч.
Аз жената
Катя Каменарова: Гражданското ни общество е пасивно

Катя Каменарова е завършила Университета за национално и световно стопанство – София, със специалност счетоводство и контрол. Работи и живее в София. Тя е финансов директор на групата от фирми свързани с търговската марка "Агресия". Занимава се и със Сдружение „Младежка алтернатива за България” (МАБ) от раждането на идеята за него. То е учредено през 2007 година и включва млади хора, готови да работят за България и в България.

Разкажете ни за МАБ?
В Младежка алтернатива за България членуват прекрасни хора заредени с много енергия и ентусиазъм, бликащи от конструктивни идеи. Първо се роди идеята за лицензиране на Център за професионално обучение. След това ни беше предоставена възможност да кандидатстваме за Доставчици на услуги към Агенция по заетостта във връзка с безплатните ваучери за обучение. Щастливи сме, че получихме одобрение за това и че ще можем да послужим на младите хора да повишат своите компетенции. Успоредно с тези дейности изготвихме проектно предложение за програмата към Агенция за младежта и спорта - Нови хоризонти.Този проект ще ни даде възможност да споделим своя уникален опит за доброто взаимодействие на младите хора с работодателски организации и да се запознаем с много други млади хора от цялата страна. Имаме и по-големи амбиции, но всичко с времето си.

Как убеждавате или работите в посока младите хора да остават в България?
На този етап имаме прекрасната възможност чрез програмата "Аз мога", конкретно ваучерната система за безплатно обучение да помогнем младите хора да повишат своите професионални и ключови компетентности. Това ще им даде възможност да намерят по-добра работа и съответно по-високо заплащане, а резултатът е по- висок стандарт на живот.

Отговорни ли са младите хора у нас?
Младите хора около мен са изключително отговорни, защото наред със служебните си задължения те работят и полагат и доброволен труд свързан с най-различни инициативи на сдружението.

Намира ли Вашата кауза достатъчно подкрепа в обществото ни?
Всички се радват много на инициативите ни и помагат според възможностите си.

Има ли гражданско общество у нас? Вашата организация работи ли и в тази посока?
Гражданско общество има, но пасивно. Характерна черта на българина е да се оплаква и да търси вината у някой друг. Искам да споделя огромното си задоволство от срещата с директора на читалище Възраждане г-н Ангелов. Той ми показа цялата палитра от дейности, която е разгърнал на тяхна територия. Бях приятно изненадана и от факта, че участници в заниманията са хора от всички възрастови групи от четири годишни малчугани до възрастни хора в пенсионна възраст. Там видях гражданско общество в действие. Макар и малко, но смятам че в България има такива оазиси за будните хора. Това ме върна към моето детство, когато макар и социалистическо, но гражданското общество беше активно. Нашето сдружение беше  учредено с идеята за обществено полезни дейности. Самите ние сме представители на активно гражданско общество.

Насърчавате ли в частност жените в предприемачество? Има у нас установено мнение, че основно бизнес се прави от мъже.
Аз се развивам в посока на предприемачество и предавам своя опит на всички.Не съм съгласна с това мнение и смятам че фактите говорят красноречиво. Много жени са ръководители на големи компании и се справят блестящо.

Пожеланието Ви към българските жени?
Българските жени са уникални и единственото пожелание е да останат такива!

Коментирай