Майчинство

Майки се организират в интернет за протести срещу бавенето на детските надбавки

05.07.2010г. / 11 48ч.
Вергиния Генова
Майки се организират в интернет за протести срещу бавенето на детските надбавки

От една година насам детските надбавки редовно закъсняват с 1-2 седмици, а в по-малките градове майките ги получават чак на следващия месец.

Става дума за 35 лева. Но ако влезете в сайта на Министерството на труда и социалната политика ще видите, че в секция въпроси и отговори една голяма част от въпросите са „Кога ще си получим парите?“ И повечето от тях остават без отговор, защото от Социалното министерство смятат, че не е тяхна грижа да превеждат парите, а само да ги разрешават. Всички чакат парите да бъдат преведени от Министерство на финансите и когато това стане, обикновено на 1-во или 2-ро число от месеца, от Агенцията за социално подпомагане превеждат парите по картите на хората до няколко часа след това. Но фактът, че има такова забавяне изнервя хората и нажежава обстановката.

Хората вече са дотолкова грамотни, че да знаят на какви права имат право и вече стават и достатъчно граждански активни, че да искат да получат, каквото им се полага навреме.

Шокиращото е, че става дума само за 35 лева на месец! Въпреки че ще кажете много шум за нищо – само за 35 лева, ще ви кажа, че това е много явна социална индикация, че в обществото нещо започва да клокочи. И това нещо се нарича гняв! Най-лошо е да срещнеш мечка, която се страхува за малките си.

И това е, пред което правителството ще се изправи, ако продължи да не изплаща детските надбавки и тези за деца инвалиди.

Щом си ги искат хората – значи им трябват. А щом като 35 лева са ключови за оцеляването на децата им, значи положението не е никак розово.

Според неформалните разговори, които водят родителите става ясно, че на 7 юли се готви всеобщ митинг пред общините в населените места.

* * *

Не на орязването на майчинството
Семейни помощи за деца

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Румяна ( преди 11 години )
Аз пък съм изчислила, че получавам 33 лв на месец, тъй като другото ми отива за месечна такса по картата. Банките нали и те са хора, трябва да живеят от нещо... Все пак друго си е, ако можеш и от помощите за социално слаби родители, и от пенсийките, и от всички социални плащания да вземеш по 2 лв, нали? А за лихвите не ща да споменавам. Когато някой монополист ти сложи лихвичка за закъсняло плащане- може, а когато държавата ти бави плащането може да не слага лихвичката отгоре.И не, че 35 лв са много. Дреболия. Какво ти крепят 35 лв, ако броиш стотинките за мляко и храниш децата само с картофи? Нищо работа- за месо пак няма да ги дадеш, нали. Обаче ако дължиш 35 лв на държавата .. абе ако искате пробвайте да не кажете, че си измислям....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
mariya ( преди 11 години )
tova nesto nemogat da izdirjat ve4e maikite zatiya 35lv apsolutno nisto sa za edno dede neisdiga 4e gi 4akas meses i ot gore oste kolko dena minavat to edvam si plastas mle4nata kuxny na dedeto sporet mene dirjavata si otiva i kakvoto da si kajeme.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар